12.5.23

Χοιρινό με πλιγούρι και ρεβίθια από την Κω

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα και 40 λεπτά

Υλικά για 4-5 μερίδες
1.200 γραμμάρια χοιρινό κρέας με κόκαλο
1 φλιτζάνι ρεβίθια μουσκεμένα αποβραδίς
2 ½ φλιτζάνια πλιγούρι χοντρό
1 ½ λίτρο νερό
Αλάτι, πιπέρι
1 κουταλιά σούπας κύμινο
2 κουταλιές σούπας (γεμάτα) γλίνα (χοιρινό λίπος που παίρνουμε από το χασάπη) ή βούτυρο

Εκτέλεση
Βάζουμε ένα κομμάτι χοιρινό κρέας (κατά προτίμηση με κόκαλο και λίγο λίπος) σε μια κατσαρόλα και το καλύπτουμε με νερό. Προσθέτουμε τα ρεβίθια και βράζουμε για 45-50 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουμε έναν ωραίο ζωμό. Στη συνέχεια, αφαιρούμε το κρέας από την κατσαρόλα και αφήνουμε τα ρεβίθια να βράζουν στο ζωμό.

Όταν μαλακώσουν τελείως τα ρεβίθια και χυλώσουν, ρίχνουμε και το πλιγούρι, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5 λεπτά ακόμα. Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και κύμινο και αποσύρουμε το φαγητό από την εστία. Το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε για 5 λεπτά να τραβήξει τα υγρά του.

Καίμε σε ένα βαθύ τηγάνι τη γλίνα (το χοιρινά λίπος που χρησιμοποιούσαν στα χωριά της Κω αντί για βούτυρο) και περιχύνουμε με αυτήν το φουσκωμένο πλιγούρι με τα ρεβίθια. Ψιλοκόβουμε το χοιρινό, το προσθέτουμε στο πλιγούρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά και το σερβίρουμε προσθέτοντας έξτρα κύμινο ή λίγη κανέλα.