5.6.23

Κρέμα καραμελέ

Κλασικό γλύκισμα-κρέμα, ελαφρύ αλλά με χαρακτηριστική, δική του γεύση.

για 8-10 άτομα
3/4 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
4 φλιτζ. τσαγιού γάλα
7-8 αβγά
1 βανίλια

για την καραμέλα
1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
4-5 κουτ. σούπας νερό
2 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού

Ρίχνετε τα υλικά για την καραμέλα σε κατσαρολάκι και το βάζετε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε με ξύλινη σπάτουλα μέχρι να αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη. Την αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να γίνει καραμέλα, να πάρει δηλαδή ένα σκούρο καστανό χρώμα, και τη μοιράζετε σε 8-10 φορμάκια.

Βάζετε το γάλα στη φωτιά και το αφήνετε να πάρει βράση. Σπάτε τα αβγά σε ένα μπολ ή ακόμη καλύτερα στο μίξερ και προσθέτετε τη ζάχαρη και τη βανίλια. Τα χτυπάτε για λίγο όλα μαζί, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τέλος, ρίχνετε λίγο-λίγο το ζεστό γάλα και ανακατεύετε καλά.

Μοιράζετε το μείγμα της κρέμας στα φορμάκια. Τοποθετείτε τα φορμάκια σε βαθύ ταψί ή πιρέξ. Ρίχνετε χλιαρό νερό στο ταψί γύρω από τα φορμάκια, έτσι ώστε να φτάνει ως τα 2/3 του ύψους τους.

Τοποθετείτε το ταψί με τα φορμάκια στο φούρνο και ψήνετε τις κρέμες στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου (θα καταλάβετε ότι οι κρέμες είναι έτοιμες, όταν θα αποκτήσουν μια ελαστικότητα και πυκνότητα σαν αυτή του γιαουρτιού).

Αφήνετε τις κρέμες να κρυώσουν καλά και στη συνέχεια τις τοποθετείτε στο ψυγείο να παγώσουν.

Χρόνος προετοιμασίας: 35-40 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 45-50 λεπτά

Πριν σερβίρετε τις κρέμες, για να τις ξεφορμάρετε πιο εύκολα, αρκεί να περάσετε τη λάμα ενός μαχαιριού ανάμεσα στην κρέμα και στα τοιχώματα της φόρμας. Στη συνέχεια την αναποδογυρίζετε σε πιάτο και τραβάτε με προσοχή τη φορμίτσα.

Για πιο πλούσια γεύση, αντικαταστήστε τη μισή ποσότητα γάλατος με κρέμα γάλακτος.