Πρόκειται για μια παραλία που γνώρισε σημαντική διεθνή δόξα κατά τη δεκαετία του 1960, όταν επιλέχθηκε για τα γυρίσματα της περίφημης ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη «Αλέξης Ζορμπάς» (ή «Zorba the Greek», στα αγγλικά), μα αργότερα ξεχάστηκε, μένοντας οικεία μόνο στους ντόπιους και στους γνώστες της ευρύτερης περιοχής του Ακρωτηρίου. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η μοίρα της έχει αλλάξει για ακόμα μία φορά, με τον μικρό κόλπο του Σταυρού να δέχεται σημαντική κίνηση επισκεπτών κάθε καλοκαίρι, αναπτύσσοντας παράλληλα και τουριστικές υποδομές, οι οποίες έχουν μεταμορφώσει το παλιό ψαροχώρι.
Η διπλή παραλία, το ενετικό λατομείο και ο Αλέξης Ζορμπάς: Λόγω της προαναφερόμενης χερσονήσου Τραχήλι, η παραλία του Σταυρού χωρίζεται σε δύο μέρη, που θα ακούσετε ίσως να τα αποκαλούν ως «δυτικό» και «ανατολικό» ερχόμενοι στην περιοχή. Το ανατολικό δείχνει ιδανικότερο για οικογένειες που έχουν μικρά παιδιά, λόγω της ρηχότητας των νερών, ενώ το δυτικό λογίζεται ως κάπως πιο ήσυχο, αν και τα Σαββατοκύριακα του Ιουλίου και του Αυγούστου θα συναντήσετε μπόλικο κόσμο και στις δύο περιπτώσεις.
Από τις δύο παραλίες, τώρα, κύρια θεωρείται αυτή στην έξοδο του ποταμού Νερόκαμπου, στα ανατολικά του χωριού. Πρόκειται για μια ακτή που θυμίζει λιμνοθάλασσα, με λευκή αμμουδιά και ρηχά, πεντακάθαρα νερά που-όπως είπαμε-διαθέτουν γαλαζοπράσινους χρωματισμούς. Ο κολπίσκος είναι καλά προστατευμένος από τους ανέμους. Ανάλογο προφίλ έχει βέβαια και η δεύτερη παραλία, η οποία βρίσκεται 200 μέτρα βορειοδυτικά, προσεγγίζοντας (αντίστοιχα) στη βόρεια και δυτική πλευρά του οικισμού. Το στοιχείο που κάνει το τοπίο να ξεχωρίζει άμεσα, σε πρώτη ματιά, είναι ο προαναφερθείς βράχος απέναντι ακριβώς από το λιμανάκι του χωριού και την κύρια παραλία.
Πρόκειται βασικά για το βουνό Βάρδιες, το οποίο σε πολλούς θυμίζει καμήλα (ως προς το σχήμα του). Αν προσεγγίσετε θα δείτε ότι διαθέτει και μονοπάτι, που οδηγεί στην κορυφή του. Από εκεί θα απολαύσετε υπέροχη θέα σε όλη την έκταση του Σταυρού, θα ανακαλύψετε όμως και μια σπηλιά. Το δεύτερο διακριτό χαρακτηριστικό της περιοχής, που δεν είναι ούτε τόσο άμεσα ορατό, ούτε και τόσο γνωστό, είναι το ερειπωμένο λατομείο των Βενετών πάνω στη χερσόνησο Τραχήλι. Από εδώ εξορύχθηκε ο ασβεστόλιθος από τον οποίον κατασκευάστηκαν τα τείχη της πόλης Κανέα το 1252, στη θέση της αρχαίας Κυδωνίας, σε χρόνια που είχε αρχίσει για τα καλά η Ενετοκρατία στην Κρήτη. Πρόκειται, φυσικά, για τα σημερινά Χανιά. Σήμερα μπορείτε να κάνετε μια πραγματικά ξεχωριστή βουτιά εκεί, χαζεύοντας τα μεσαιωνικά κατάλοιπα, σε όποια από τις δύο πλευρές του Σταυρού κι αν επιλέξετε να κολυμπήσετε.
Πώς θα έρθετε στον Σταυρό: Όπως ειπώθηκε και πιο πριν, ο Σταυρός βρίσκεται πολύ κοντά στα Χανιά (17 χιλιόμετρα), με αποτέλεσμα η πρόσβαση εδώ να είναι πολύ εύκολη: αν ξεκινήσετε από το Διεθνές Αεροδρόμιο Χανίων θα χρειαστείτε 25 λεπτά για να φτάσετε με αυτοκίνητο, ενώ θα σας πάρει 35 λεπτά αν αφετηρία σας είναι το λιμάνι της Σούδας. Ακόμα όμως κι αν δεν διαθέτετε ΙΧ, υπάρχει συχνή συγκοινωνία με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Χανίων. Ερχόμενοι στον Σταυρό, τώρα, θα δείτε ένα χωριό με μόνιμο πληθυσμό 460 κατοίκων (σύμφωνα με την απογραφή του 2011), το οποίο γνωρίζει ιδιαίτερη τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.
Πολύ κοντά στη διπλή του ακτή, λοιπόν, θα βρείτε πληθώρα επιλογών για διαμονή και φαγητό. Η παραλία ζει ακόμα με την ανάμνηση του Άντονι Κουίν να χορεύει συρτάκι στα διεθνώς διάσημα κινηματογραφικά πλάνα του «Αλέξη Ζορμπά» (ταινία υποψήφια για 7 Όσκαρ, από τα οποία κέρδισε τα 3) και είναι οργανωμένη. Ωστόσο υπάρχει άφθονος χώρος για να στήσετε και τη δική σας ομπρέλα, αν προτιμάτε τις πιο ελεύθερες καταστάσεις.