15.7.23

Πάρος: Η κοσμοπολίτικη ομορφιά


Η Πάρος βρίσκεται στο κέντρο των Κυκλάδων, 6 ναυτικά μίλια από τη Νάξο και 23 ναυτικά μίλια από τη Σύρο και έχει έκταση 195 τ.χλμ. Το όνομά της προέρχεται από τον Πάρο, γιο του Παρασίου του Αρκάδα, ο οποίος με άλλους αποίκους εγκαταστάθηκε στο νησί. Η Πάρος είναι oρεινό νησί, με ψηλότερη κορυφή τον Προφήτη Ηλία (750 μ.) και τη Μάρπησσα ή Στρουμπούλα (730 μ.). Έχει σχήμα ωοειδές με δυο μεγάλους κόλπους, της Παροικιάς και της Νάουσας
. Το τοπίο είναι ήρεμο με υδάτινους πόρους, βλάστηση και ανεπτυγμένη κτηνοτροφία, σπουδαία μνημεία και γραφικά κάτασπρα χωριά λουσμένα στον Αιγαιοπελαγίτικο ήλιο. Στο νησί υπάρχουν λατομεία του διασημότερου λευκού μάρμαρου στον κόσμο, του περίφημου Παριανού Μαρμάρου ή Λυχνίτη.

Το μάρμαρο αυτό είναι εξαιρετικά λεπτόκοκκο και σχεδόν διάφανο. Από αυτό έχουν κατασκευαστεί τα σπουδαιότερα μνημεία της Κλασσικής Περιόδου όπως ο Ερμής του Πραξιτέλη, η Νίκη της Σαμοθράκης και η πρόσοψη του ναού των Δελφών. Τα λατομεία του Παριανού μαρμάρου βρίσκονται ανάμεσα στην Παροικιά, τον Άγιο Μηνά και τη Νάουσα. Η Πάρος γέννησε επίσης, πολλούς φωτισμένους ανθρώπους, σαν το μεγάλο ποιητή Αρχίλοχο που θεωρήθηκε ισάξιος του Ομήρου και τους γλύπτες Σκόπα, Αριστίωνα και Αγοράκριτο. Είναι ιδανικός τόπος διακοπών γιατί μπορεί κανείς να συνδυάσει το απλό, το λιτό, την ηρεμία και την απομόνωση με την πλούσια πολιτιστική ζωή, την άριστη τουριστική εξυπηρέτηση και την κοσμοπολίτικη κίνηση.

Αξιοθέατα και γύρω περιοχή: Η Παροικιά, πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι της Πάρου, αποτελεί το κέντρο της οικονομικής και τουριστικής δραστηριότητας του νησιού. Αξίζει να επισκεφθείτε ένα από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία στην Ελλάδα, την εκκλησία της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής, συνδεδεμένη άμεσα με το όνομα της Αγίας Ελένης και του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Ενδιαφέρον, παρουσιάζουν τα ερείπια του ενετικού κάστρου, του Ασκληπιείου, το Πύθιον, το Δήλιον με το ναό της Άρτεμις και το Ιερό του Απόλλωνα, το αρχαιολογικό μουσείο και το Σπήλαιο του Αρχιλόχου, όπως και την κοιλάδα με τις πεταλούδες. Το γραφικό ψαροχώρι της Νάουσας, βρίσκεται στο βόρειο μέρος του νησιού και έχει κατοικηθεί από τους αρχαίους χρόνους λόγω της σπουδαίας γεωγραφικής θέσης της.

Σήμερα κατοικείται από 2.500 περίπου κατοίκους και είναι το κέντρο της νυχτερινής διασκέδασης. Είναι χτισμένη ανάμεσα στις πετρώδεις Κολυμπήθρες και την αμμώδη Λάγγερη, δυο από τις ωραιότερες παραλίες της Νάουσας. Αξιόλογα μνημεία που μπορείτε να επισκεφθείτε είναι το σωζόμενο Ενετικό Κάστρο του 14ου αιώνα, η ακρόπολη των Κουκουναριών, το μουσείο Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης, η Κοίμηση της Θεοτόκου, ο Άγιος Νικόλαος και το μοναστήρι της Λογγοβάρδας. Η περιοχή διαθέτει από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού, μερικές από τις οποίες είναι οι Κολυμπήθρες, οι Άγιοι Ανάργυροι, το Μοναστήρι που διαθέτει πολλές μικρότερες παραλίες, η Λάγγερη όπου μπορείτε να απολαύσετε την καθαρή θάλασσα και τον ήλιο με ηρεμία, η Σάντα Μαρία με υπέροχη αμμουδιά, γνωστή στους φίλους του surfing και ο Αμπελάς.

Το παραδοσιακό χωριό Κώστος, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη του με τα στενά σοκάκια και την πλατεία με τον καταπράσινο πευκώνα. Οι Λεύκες, είναι ένα καταπράσινο ορεινό χωριό με δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής. Αξιόλογα είναι το λαογραφικό μουσείο και η εκκλησία των Πάντων. Ο Αρχίλοχος, αποτελείται από δυο μικρά χωριά, τα Μάρμαρα και τον Πρόδρομο. Τα Mάρμαρα τα οποία πήραν το όνομά τους απ’ τα πολλά μάρμαρα που ήταν διασκορπισμένα. Ξεχωρίζει το παλιό αρχοντικό του Αγίου Σάββα καθώς και οι όμορφες παραλίες του Μώλου, του Καλόγερου, τα Τσουκάλια και οι Γλυφάδες.

Ο Πρόδρομος, είναι το χωριό με τη πιο εντυπωσιακή είσοδο απ΄ όλα τα χωριά της Πάρου. Για να μπεις στο εσωτερικό του περνάς από μια καμάρα με σαμαρωτή στέγη που ενώνει τα δυο μικρά εκκλησάκια του Αγίου Σπυρίδωνα και του Αγίου Νικολάου. Η Αγκαιριά, πήρε το όνομά της από τις ξερολιθιές που αγκάλιαζαν τα καλλιεργήσιμα. Εκεί βρίσκεται το λαογραφικό μουσείο «Σκορπιός». Ξεκινώντας από την Παροικιά, στα 17 χλμ. θα συναντήσετε τη Μάρπησσα ή Τσιμπίδος μεγαλύτερο χωριό της περιοχής. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σ’ ένα λόφο, κατάλευκη με παραδοσιακά σπίτια, ανεμόμυλους, στενά σοκάκια και παλιές εκκλησίες.

Σε λιγότερο από ένα χιλιόμετρο βρίσκεται το Πίσω Λιβάδι, γραφικός οικισμός με πεντακάθαρη αμμουδιά με δέντρα όπου θα απολαύσετε φρέσκο ψάρι. Από εκεί υπάρχει σύνδεση με τα νησιά Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα νησιά των Κυκλάδων. Δίπλα, η παραλία του Λογαρά με τη γαλάζια σημαία της, ιδανική για κολύμπι και θαλάσσια σπορ. Αμέσως πιο κάτω άλλη μια χρυσή αμμουδιά, η Πούντα. Λίγο νοτιότερα δυο από τις καλύτερες παραλίες της Μεσογείου, η Νέα Χρυσή Ακτή (Τσερδάκια) όπου κάθε χρόνο γίνεται παγκόσμιο πρωτάθλημα γουίντσερφ και η μεγάλη αμμουδιά της Χρυσής Ακτής που διαθέτει δύο serf clubs και είναι κατάλληλη για εκμάθηση γουίντσερφ, αλλά και για surfing υψηλών προδιαγραφών.

Πώς θα πάτε | Με αεροπλάνο: Υπάρχουν τακτικές πτήσεις από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος για Πάρο. Διάρκεια πτήσης: 30 λεπτά | Με καράβι: Υπάρχουν τακτικά δρομολόγια από Πειραιά και Ραφήνα για Πάρο. | Με high speed: Διεξάγονται δρομολόγια. | Σύνδεση με άλλα νησιά: Η Πάρος συνδέεται με όλα σχεδόν τα νησιά των Κυκλάδων καθώς επίσης και με την Iκαρία, Φούρνους, Σάμο, Δωδεκάνησα, Hράκλειο Kρήτης, Θεσσαλονίκη, Kάρυστο, Mαρμάρι, Nέα Στύρα και Xαλκίδα.