Παγωτό με κλασική γεύση, πάντα ευπρόσδεκτο, ιδιαίτερα μετά από ένα πλούσιο γεύμα ή δείπνο.
για 8-10 άτομα
2 φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
2 φλιτζ. τσαγιού γάλα
1/4 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
2 κουτ. γλυκού σαλέπι
1/2 κουτ. γλυκού μαστίχα Χίου (κοπανισμένη)
Διαλύετε το σαλέπι σε 1/2 φλιτζ. τσαγιού γάλα. Ρίχνετε στο μπολ του μίξερ άλλο 1/2 φλιτζ. τσαγιού γάλα, 1 κουτ. σούπας ζάχαρη και τη μαστίχα. Τα κτυπάτε για λίγο όλα μαζί, μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα.
Ρίχνετε το υπόλοιπο γάλα σε κατσαρολάκι και το αφήνετε πάνω σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί. Ρίχνετε το διαλυμένο σαλέπι και το μείγμα της μαστίχας και ανακατεύετε. Προσθέτετε την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει καλά. Τέλος, ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και αφήνετε το μείγμα να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά περίπου. Σε όλο αυτό το διάστημα θα πρέπει να ανακατεύετε διαρκώς, για να μη σας κολλήσει το μείγμα στην κατσαρόλα.
Αν έχετε παγωτομηχανή, βάζετε το μείγμα να παγώσει, εάν όχι, το βάζετε σε μεταλλικό μπολ, το σκεπάζετε και το τοποθετείτε στην κατάψυξη. Το αφήνετε για μισή ώρα περίπου, το βγάζετε και το χτυπάτε ξανά με το μίξερ ή το δουλεύετε με το σύρμα. Επαναλαμβάνετε 3-4 φορές την ίδια διαδικασία για να γίνει το παγωτό σας αφράτο και λείο, χωρίς να πιάσει πάγο.
Μισή ώρα πριν το σερβίρετε, το βγάζετε από την κατάψυξη και το αφήνετε στη συντήρηση.
Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος στο ψυγείο: 5-6 ώρες
Το σαλέπι είναι απαραίτητο στο παγωτό καϊμάκι, γιατί, εκτός από την ιδιαίτερη γεύση που του δίνει, λειτουργεί και σαν πηκτικό, δίνοντάς του την ειδική υφή που οι ζαχαροπλάστες λένε «κορδάρισμα».