8.7.23

Ζελέ με ανάμικτα φρούτα

Δροσερό γλύκισμα με λίγες θερμίδες, που μπορεί να καταναλωθεί άφοβα χωρίς περιορισμούς!

για 6 άτομα
3 φλιτζ. τσαγιού νερό
1 1/2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 ασπράδι αβγού
10 φύλλα ζελατίνας
ξύσμα 1/2 λεμονιού
1 ποτηράκι λικέρ πορτοκάλι
1 1/2 φλιτζ. τσαγιού ανάμικτα φρούτα ψιλοκομμένα

Βάζετε τα φύλλα της ζελατίνας σε μπολ με λίγο κρύο νερό και τα αφήνετε να μουλιάσουν για 5 λεπτά. Βάζετε σε κατσαρόλα το νερό, το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και το ασπράδι του αβγού ελαφρά χτυπημένο. Τα «δουλεύετε» όλα μαζί με το σύρμα, μέχρι να διαλυθεί καλά n ζάχαρη. Αφήνετε το μείγμα να πάρει βράση πάνω σε μέτρια φωτιά.

Στύβετε με τα χέρια τη ζελατίνα και, μόλις πάρει βράση το σιρόπι, τη ρίχνετε στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας διαρκώς με σπάτουλα μέχρι να διαλυθεί καλά. Ρίχνετε το ξύσμα του λεμονιού και τα αφήνετε όλα μαζί να σιγοβράσουν για 5 λεπτά.

Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφαιρείτε το ξύσμα του λεμονιού με τρυπητή κουτάλα. Αφήνετε το σιρόπι να μισοκρυώσει, ξαφρίζοντάς το με τρυπητή κουτάλα. Στραγγίζετε σε τουλπάνι και προσθέτετε το λικέρ πορτοκάλι.

Ρίχνετε στη φόρμα το 1/3 του μείγματος και την τοποθετείτε στο ψυγείο να πήξει ελαφρά. Κατόπιν ρίχνετε τα ψιλοκομμένα φρούτα (εάν θέλετε, κρατάτε κάποια για τη διακόσμηση) και γεμίζετε τη φόρμα με το υπόλοιπο ζελέ.

Ξαναβάζετε τη φόρμα στο ψυγείο και αφήνετε το ζελέ να κρυώσει καλά. Γαρνίρετε το ζελέ με διάφορα ψιλοκομμένα φρέσκα φρούτα και, εάν θέλετε, και με σαντιγί.

Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος ψυγείου: 6-8 ώρες

Για να ξεφορμάρετε εύκολα το ζελέ, αρκεί να βυθίσετε τη φόρμα σε χλιαρό νερό, να μετρήσετε ως το δέκα, να τη σκουπίσετε από τα πολλά νερά και να την αναποδογυρίσετε σε πιατέλα.

Το ασπράδι του αβγού μπαίνει στο ζελέ για να του δώσει διαύγεια.