26.7.23

Κανταΐφι

Παραδοσιακό, σιροπιαστό γλύκισμα, έρχεται πάντα πρώτο στις προτιμήσεις μας. Τρώγεται ευχάριστα όλες τις εποχές του χρόνου, και ιδιαίτερα το καλοκαίρι που μπορείτε να το συνοδεύσετε με κάποιο παγωτό της αρεσκείας σας, όπως το καϊμάκι.

για 35-40 κομμάτια
500 γραμ. φύλλο κανταΐφι
400 γραμ. βούτυρο (λιωμένο)
για τη γέμιση
700 γραμ. καρυδόψιχα (χοντροκομμένη)
3 κουτ. γλυκού κανέλα (σκόνη)
1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο (σκόνη)

για το σιρόπι
1 ½ κιλό ζάχαρη
5 φλιτζ. τσαγιού νερό
χυμό και ξύσμα 1 λεμονιού
1-2 ξυλάκια κανέλας

για διακόσμηση
τριμμένο φιστίκι Αιγίνης

Βάζετε σε λεκάνη όλα τα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύετε καλά.

Ανοίγετε το φύλλο με τα χέρια σας και το χωρίζετε σε 35-40 μακρόστενες λωρίδες. Αλείφετε κάθε λωρίδα με βούτυρο και τοποθετείτε στην άκρη τους 1 κουτ. σούπας από το μείγμα της γέμισης.

Τυλίγετε όσο πιο απαλά μπορείτε κάθε λωρίδα σε ρολό, κλείνοντας μέσα τη γέμιση.

Τοποθετείτε τα ρολά σε βουτυρωμένο ταψί, φροντίζοντας να είναι κολλητά το ένα με το άλλο. Τα περιχύνετε ένα-ένα με μια κουτ. σούπας από το λιωμένο βούτυρο.

Βάζετε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε τα κανταϊφάκια στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου και ψήνετε για άλλα 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά.

Παράλληλα ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας όλα μαζί τα υλικά σε μια κατσαρόλα για 5 λεπτά περίπου.

Περιχύνετε το κανταΐφι με το σιρόπι αμέσως μόλις το βγάλετε από το φούρνο και πασπαλίζετε ένα-ένα τα κομμάτια με το τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος: 45-50 λεπτά

Διατηρείται εκτός ψυγείου για 2-3 εβδομάδες. Για να παραμείνει τραγανό, καλό θα ήταν να αποφύγετε να το σκεπάσετε.

Για να δώσετε άλλη γεύση στο κανταΐφι σας, μπορείτε να αντικαταστήσετε την τριμμένη καρυδόψιχα με αμυγδαλόψιχα.