Γλυκό με πλούσια γεύση και άρωμα, ιδανικό για τους κρύους μήνες του χρόνου. Οι μερακλήδες που αγαπούν τα γλυκά, απολαμβάνουν την καρυδόπιτα «ενισχυμένη» με σάλτσα σοκολάτας, σαντιγί ή παγωτό.
για 14-16 άτομα
6 αβγά
1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
2 φλιτζ. τσαγιού καρυδόψιχα (ψιλοκομ.)
1 ½ φλιτζ. τσαγιού φρυγανιά (τριμμένη)
1 ½ κουτ. σούπας κανέλα (σκόνη)
λίγο γαρίφαλο (σκόνη)
2 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
6 αβγά
1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
2 φλιτζ. τσαγιού καρυδόψιχα (ψιλοκομ.)
1 ½ φλιτζ. τσαγιού φρυγανιά (τριμμένη)
1 ½ κουτ. σούπας κανέλα (σκόνη)
λίγο γαρίφαλο (σκόνη)
2 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
για το ταψί
βούτυρο και λίγη φρυγανιά τριμμένη
για το σιρόπι
2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
2 φλιτζ. τσαγιού νερό
½ φλιτζ. τσαγιού κονιάκ
χυμό ½ λεμονιού
βούτυρο και λίγη φρυγανιά τριμμένη
για το σιρόπι
2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
2 φλιτζ. τσαγιού νερό
½ φλιτζ. τσαγιού κονιάκ
χυμό ½ λεμονιού
Χωρίζετε τα κροκάδια των αβγών από τα ασπράδια. Χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
Ρίχνετε τους κρόκους στο μπολ του μίξερ και τους χτυπάτε μαζί με τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρετε ένα αφράτο μείγμα.
Προσθέτετε στο μπολ ταυ μίξερ τα αρωματικά (κανέλα, γαρίφαλο) και την τριμμένη φρυγανιά που έχετε ανακατέψει από πριν με το μπέικιν πάουντερ.
Σταματάτε το μίξερ και ρίχνετε την καρυδόψιχα, ανακατεύετε με σπάτουλα και στη συνέχεια προσθέτετε λίγη-λίγη τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά, μέχρι να ενσωματωθεί όλη στο μείγμα.
Αδειάζετε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο και πασπαλισμένο με τη γαλέτα ταψί. Ψήνετε το γλυκό σε μέτριο φούρνο, μέχρι να ροδίσει. Το αφήνετε να κρυώσει ελαφρά.
Ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας όλα μαζί τα υλικά για 5 λεπτά, εκτός από το κονιάκ που το βάζετε στο τέλος.
Κόβετε την καρυδόπιτα σε τετράγωνα ή μπακλαβαδωτά κομμάτια και τη σιροπιάζετε ρίχνοντας κουτ. σούπας-κουταλιά, το καυτό σιρόπι. Εάν θέλετε στη συνέχεια, πασπαλίζετε με τριμμένη καρυδόψιχα.
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 40-45 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 40-45 λεπτά
Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και άλλα αρωματικά στο γλυκό, όπως ξύσμα πορτοκαλιού ή βανίλια.