Γιορτινό πιάτο, με πλούσια γεύση. Μπορείτε να το συνοδεύσετε με λαχανικά εποχής σε μια φρέσκια ή βραστή σαλάτα.
για 6-8 άτομα
1 ½ -2 κιλά αρνί (μπούτι ή σπάλα σε μερίδες)
2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι (Καρολίνα)
1-2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
1 φλιτζ. τσαγιού δαμάσκηνα ξερά (χωρίς κουκούτσι)
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
3 κουτ. σούπας βούτυρο
1 ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)
2-3 κόκκους μπαχάρι
αλάτι, πιπέρι
Ζεσταίνετε μπόλικο νερό σε μια κατσαρόλα, ρίχνετε το μπαχάρι και μόλις πάρει βράση, ρίχνετε το αρνάκι. Το βράζετε για 20-25 λεπτά. Τα πρώτα λεπτά αφαιρείτε με κουτάλι τον αφρό. Στραγγίζετε το κρέας και κρατάτε το ζουμί του. Βάζετε το κρέας σε γάστρα, το αλατοπιπερώνετε, το περιχύνετε με 1-2 φλιτζάνια από το ζουμί του και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για ½ ώρα περίπου.
Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια. Μόλις μαλακώσουν, προσθέτετε το ρύζι και ανακατεύετε για 2-3 λεπτά. Ρίχνετε στο ρύζι 3-4 φλιτζάνια από το ζουμί του κρέατος (συμπληρώνετε με νερό) και αλατοπιπερώνετε. Το αφήνετε για 5 λεπτά περίπου να πάρει βράση και το κατεβάζετε. Προσθέτετε τα δαμάσκηνα, τον άνηθο και ανακατεύετε.
Βγάζετε τη γάστρα από το φούρνο, αφαιρείτε το κρέας και βάζετε το ρύζι. Ξαναβάζετε το κρέας στη γάστρα, πάνω από το ρύζι και το βούτυρο λιωμένο. Σκεπάζετε τη γάστρα με καπάκι ή αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να μαγειρευτούν καλά το ρύζι και το κρέας. Εάν θέλετε, τα τελευταία 10 λεπτά αφαιρείτε το καπάκι, για να πάρει χρώμα το κρέας.
Σερβίρετε το φαγητό ζεστό, σε ρηχά πιάτα, αμέσως μόλις το βγάλετε από το φούρνο.
Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα και 10 λεπτά