Φαγητό που θέλει μαεστρία και μεγάλη εξοικείωση με τα μυστικά της μαγειρικής τέχνης. Αποκλειστικά για καλοφαγάδες!
για 4-6 άτομα
1 λαγό (1 ½ κιλό περίπου)
1 φλιτζ. τσαγιού ξίδι
1 κιλό μανιτάρια (κονσέρβα)
1 ποτήρι κρασί λευκό
2 ποτήρια ζεστό νερό
2 φλιτζ. τσαγιού καρύδια (χοντροκομμένα)
1 κουτ. γλυκού αλεύρι
150 γραμ. γιαούρτι
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
για τη μαρινάδα
1 ½ ποτήρι λευκό κρασί
1 καρότο (κομμένο)
2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομ.)
1 μπαστουνάκι κανέλα
5-6 γαρύφαλλα
2-3 φύλλα δάφνης
2 κρεμμύδια (σε φέτες)
4-5 κόκκους μπαχάρι
5-6 κόκκους πιπέρι
1 φλιτζ. καφέ ξίδι
Από την προηγούμενη, κόβετε το λαγό σε μερίδες, και τον βάζετε για 1 ώρα σε βαθιά λεκάνη με νερό τόσο ώστε να τον σκεπάζει, μαζί με το ξίδι. Αναμιγνύετε σε μεγάλο μπολ όλα τα υλικά της μαρινάδας και ρίχνετε το λαγό. Σκεπάζετε το μπολ και το αφήνετε σε δροσερό σημείο ή στο ψυγείο όλη νύχτα.
Την επόμενη, στραγγίζετε τη μαρινάδα, πετάτε τα υγρά και κρατάτε τα υπόλοιπα. Αφού σκουπίσετε καλά το κρέας, το τσιγαρίζετε σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο. Προσθέτετε και σοτάρετε τα λαχανικά της μαρινάδας και ρίχνετε το αλεύρι. Ανακατεύετε και «σβήνετε» με το κρασί, προσθέτοντας το ζουμί από τα μανιτάρια, αλατοπίπερο και το ζεστό νερό. Σιγοβράζετε για 1 ώρα περίπου.
Κατεβάζετε από τη φωτιά την κατσαρόλα, αφαιρείτε το κρέας και περνάτε από σουρωτήρι το ζωμό με τα λαχανικά. Ξαναρίχνετε το ζωμό με το κρέας στην κατσαρόλα και τη βάζετε σε μέτρια φωτιά. Σε χωριστό σκεύος, ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε τα μανιτάρια. Τα ρίχνετε στην κατσαρόλα και τα βράζετε όλα μαζί για 45 λεπτά. Τέλος, προσθέτετε και τα καρύδια.
Παίρνετε λίγη σάλτσα από το φαγητό, την ανακατεύετε με το γιαούρτι και τη ρίχνετε στην κατσαρόλα. Ανακατεύετε καλά ώστε να πάει παντού. Περιμένετε να πάρει μια-δυο βράσεις ακόμη, και κατεβάζετε το φαγητό από τη φωτιά.
Χρόνος αναμονής: 12 ώρες
Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 2 ώρες