Κλασικό κυριακάτικο φαγητό για δεκαετίες, είναι και σήμερα μια γρήγορη και οικονομική λύση.
για 6 άτομα
1 κοτόπουλο (1 ½ -2 κιλά περίπου)
1 κιλό πατάτες
2 κλωναράκια δεντρολίβανο (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
χυμό λεμονιού (προαιρετικά)
Πλένετε καλά το κοτόπουλο και αφαιρείτε τα εντόσθια και τυχόν πούπουλα που μπορεί να έχει. Το σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και το αφήνετε να στραγγίσει καλά.
Το αλατοπιπερώνετε και το πασπαλίζετε με ρίγανη και δεντρολίβανο (μην ξεχάσετε να ρίξετε και στο εσωτερικό του).
Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε κυδωνάτες ή σε κάποιο άλλο σχήμα της αρεσκείας σας. Τις αλατοπιπερώνετε και τις πασπαλίζετε και αυτές με ρίγανη και δεντρολίβανο.
Βάζετε το κοτόπουλο σε ταψί και τοποθετείτε γύρω του τις πατάτες. Τα περιχύνετε με το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και λίγο νερό.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ½ ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσουν καλά οι πατάτες και το κοτόπουλο.
Μόλις το βγάλετε από το φούρνο, κόβετε το κοτόπουλο σε μερίδες. Μοιράζετε το κοτόπουλο και τις πατάτες σε πιάτα και σερβίρετε αμέσως.
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα
Εάν χρησιμοποιήσετε χωριάτικο κοτόπουλο, καλό θα ήταν να το βράσετε πρώτα για να μαλακώσει και στη συνέχεια να το μεταφέρετε στο ταψί με τις πατάτες για να το ψήσετε στο φούρνο.