Ενα πολύ εύγευστο πιλάφι, αφού η γεύση της γαρίδας είναι παντού ακαταμάχητη!
για 6-8 άτομα
700-800 γραμ. γαρίδες
2 φύλλα δάφνης
2-3 κλαδάκια σέλινο
1 καρότο (σε ροδέλες)
3-4 κόκκους κόκκινου πιπεριού
1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένα)
3-4 φρέσκιες ψιλοκομμένες ντομάτες ή ντοματάκια κονκασέ
2 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι
μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
αλάτι, πιπέρι
¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
Βάζετε σε κατσαρόλα 5-6 φλιτζάνια νερό και το αφήνετε να πάρει βράση. Ξεπλένετε τις γαρίδες, χωρίς να τις καθαρίσετε, και τις ρίχνετε στην κατσαρόλα, προσθέτετε το σέλινο, αλάτι, τους κόκκους του πιπεριού, το καρότο και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να μαγειρευτούν οι γαρίδες.
Στραγγίζετε τις γαρίδες, κρατώντας το ζωμό τους και τις καθαρίζετε. (Μπορείτε να κρατήσετε τις ουρίτσες τους).
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε το ζουμί όπου έβρασαν οι γαρίδες (θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 4 φλιτζάνια, αλλιώς συμπληρώνετε με νερό), τις ντοματούλες και αλατοπιπερώνετε. Τέλος, ρίχνετε στην κατσαρόλα το ρύζι και το αφήνετε να σιγοβράσει, με σκεπασμένη την κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσει και να απορροφήσει όλα τα υγρά.
Σερβίρετε το ρύζι σε πιάτα ή σε πιατέλα και μοιράζετε από πάνω τις γαρίδες. Πασπαλίζετε με το μαϊντανό και με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 45 λεπτά
Κατά κύριο λόγο, η αναλογία, για ένα σωστό σπυρωτό πιλάφι, είναι 1 μέρος ρύζι προς 2 ή 2 ½ μέρη νερού. (Εξαρτάται από την προέλευση και την ποικιλία του ρυζιού, γι’ αυτό καλό θα ήταν, να συμβουλεύεστε πάντα τις οδηγίες της συσκευασίας του).
Ανάλογα με την περίπτωση, μπορείτε να μαγειρέψετε το ρύζι, σε ζωμό κρέατος, ψαριού ή λαχανικών, αντί για νερό.
Με τον ίδιο τρόπο, που περιγράφεται στη συνταγή, μπορείτε να φτιάξετε πιλάφι με καραβίδες ή αστακό.