H γλυκόπικρη γεύση του, το κάνει να έχει μόνο φανατικούς φίλους ή εχθρούς.
για 2 κιλά περίπου
2 κιλά νεράντζια (συνολικά οι φλούδες θα πρέπει να ζυγίζουν 1 κιλό περίπου)
4 ποτήρια νερού ζάχαρη
1 ½ ποτήρι νερό
χυμό ½ λεμονιού
Πλένετε καλά τα νεράντζια, τα σκουπίζετε και ξύνετε ελαφρά με τον τρίφτη τη φλούδα τους. Στη συνέχεια, χαράζετε και κόβετε τις φλούδες σε 6-8 φέτες, ανάλογα με το μέγεθος.
Τυλίγετε τις φλούδες σε κυλίνδρους σαν μικρά ρολάκια και με τη βοήθεια μιας μεγάλης βελόνας, τους περνάτε έναν-έναν σε κλωστή χωρίς να ανοίγουν, σαν χάντρες κομπολογιού.
Βράζετε τις φλούδες των νεραντζιών για 8-10 λεπτά περίπου, τις στραγγίζετε και τις βάζετε με φρέσκο νερό να ξαναβράσουν. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία τουλάχιστον 3 φορές ακόμη, για να ξεπικρίσουν. Στη συνέχεια αφαιρείτε την κλωστή και τις αφήνετε σε σουρωτήρι στρωμένο με πετσέτα, για να στραγγίσουν καλά.
Βάζετε σε κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη διαλυμένη και αφήνετε το σιρόπι να βράσει για 10 λεπτά περίπου. Ρίχνετε μέσα τα ρολάκια από τις φλούδες των νεραντζιών και τα αφήνετε να βράσουν για 15 λεπτά περίπου.
Τέλος, προσθέτετε το χυμό λεμονιού και αφήνετε το γλυκό να σταθεί στην κατσαρόλα μέχρι την επόμενη ημέρα τουλάχιστον. Στη συνέχεια, μπορείτε να το μεταφέρετε σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα.
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
Χρόνος μαγειρέματος: 45-55 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 45-55 λεπτά
Μπορεί να διατηρηθεί μέσα σε καλά κλεισμένα και αποστειρωμένα γυάλινα βάζα, στη συντήρηση του ψυγείου σας μέχρι και 1 χρόνο.