Κλασικό γλυκό, που ακόμη και στη νηστίσιμη εκδοχή του, ικανοποιεί και με το παραπάνω όλους τους λάτρεις των σιροπιαστών. Για να το κάνετε ακόμη πιο νόστιμο και πλούσιο στη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα, τριμμένη αμυγδαλόψιχα.
για ταψί διαμ. 30-35εκ.
2 ποτήρια νερού ψιλό σιμιγδάλι
1 ποτήρι νερού χονδρό σιμιγδάλι
2 ποτήρια νερό
1 ποτήρι νερού ζάχαρη
1 φακελάκι (20 γραμ.) μπέικιν πάουντερ
ξύσμα 1 λεμονιού
1 βανίλια
λάδι (για το ταψί)
λίγα αμύγδαλα
για το σιρόπι
3 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
2 φλιτζ. τσαγιού νερό
χυμό 1 λεμονιού
1 βανίλια
Αλείφετε το ταψί με λίγο λάδι. Βάζετε σε βαθύ σκεύος, όλα τα στερεά υλικά και προσθέτετε στο τέλος, σιγά-σιγά, το νερό, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να απορροφηθεί όλο.
Αδειάζετε το μείγμα στο ταψί και στρώνετε την επιφάνειά του με μια σπάτουλα, για να είναι λεία και ομοιόμορφη. Σκεπάζετε το ταψί και αφήνετε το μείγμα για τουλάχιστον 2 ώρες, για να απορροφήσει το σιμιγδάλι τα υγρά.
Κόβετε το γλυκό σε κομμάτια, γαρνίρετε κάθε κομμάτι με ένα αμύγδαλο και το ψήνετε στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του.
Βράζετε όλα μαζί τα υλικά του σιροπιού, για 5 λεπτά περίπου. Μόλις βγάλετε το γλυκό από το φούρνο το σιροπιάζετε, ρίχνοντας κουτ. σούπας-κουτ. σούπας, το ζεστό σιρόπι.
Χρόνος αναμονής: 2 ώρες
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 45 λεπτά
Εάν δεν θέλετε να είναι νηστίσιμο το σάμαλι, μπορείτε να αντικαταστήσετε το νερό με γάλα και γιαούρτι και να προσθέσετε και 2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο, στο σιρόπι.