Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Υλικά
(Μερίδες 8)
250 γρ. μπισκότα digestive αλεσμένα
125 γρ. βούτυρο
1 κ.σ. κακάο
Για το dulce de leche
180 γρ. βούτυρο
180 γρ. μαύρη ζάχαρη
2 συσκευασίες ζαχαρούχο γάλα (2x410 γρ.)
60 γρ. ξύσμα σοκολάτας
Για το τελείωμα
Μπανάνες ώριμες για γαρνίρισμα
300 γρ. κρέμα 35% χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
Ξύσμα σοκολάτας
Λίγο κακάο για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Λιώνουμε σε ένα τηγάνι το βούτυρο και προσθέτουμε το κακάο ανακατεύοντας να λιώσει και να ομογενοποιηθεί. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα τριμμένα μπισκότα, ανακατεύοντας καλά να βραχούν. Απλώνουμε το μείγμα σε μια φόρμα δαχτυλίδι 22 ή 24 εκ., φροντίζοντας να καλύψουμε και τα πλαϊνά τοιχώματα.
Dulce de leche
Ανακατεύουμε σε ένα κατσαρολάκι και σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο με τη μαύρη ζάχαρη, μέχρι να λιώσουν τελείως και να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα ανακατεύοντας. Αφήνουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά για 6-7 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση, ανακατεύοντας μέχρι να πετύχουμε μια κρέμα καραμέλας γάλακτος, πηχτή με σκούρο χρώμα. Αδειάζουμε τη μισή στη βάση μπισκότου.
Ρίχνουμε στην υπόλοιπη κρέμα το ξύσμα σοκολάτας και ανακατεύουμε να λιώσει. Περιχύνουμε με το μείγμα τη δεύτερη στρώση μπλέκοντας τη μια μέσα στην άλλη. Παγώνουμε το γλυκό για 2-3 ώρες, μέχρι να σταθεροποιηθεί.
Ξεφορμάρουμε το banoffee και στρώνουμε φέτες μπανάνας σε όλη την επιφάνειά του. Γαρνίρουμε με τη χτυπημένη παχύρρευστη κρέμα, πασπαλίζουμε με ξύσμα σοκολάτας και κακάο και σερβίρουμε.
Μυστικό
Για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, αν θέλουμε, περιχύνουμε κατά το σερβίρισμα το γλυκό με λίγη σάλτσα καραμέλας.