Η κουζίνα της Σύμης πέρα από το πασίγνωστο συμιακό γαριδάκι ξεχωρίζει και για τα πεντανόστιμα γλυκά της που μπορείτε να απολαύσετε όταν την επισκεφθείτε. Ένα από αυτά είναι τα κουλουράκια «τζαχαρένα» που οι γυναίκες της Σύμης τα πλάθουν μικρά και χοντρά. Μετά το ψήσιμο και αφού κρυώσουν τα πασπαλίζουν με ζάχαρη άχνη όπως τους κουραμπιέδες, και για τον λόγο αυτό τα ονοματίζουν «τζαχαρένα».
Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 15 λεπτά
Υλικά για 150 τεμάχια
2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
800 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο
1 φλιτζάνι σπορέλαιο
2 κρόκους αβγών
Λίγη μαστίχα Χίου
2 φακελάκια μαγιά
1 φλιτζάνι του καφέ ανθόνερο + λίγο επιπλέον για τα κουλουράκια
2 κάψουλες βανίλιας
1 φλιτζάνι ζάχαρη διαλυμένη σε λίγο χλιαρό νερό
Λίγο θαλασσινό αλάτι
Άχνη ζάχαρη για το τελείωμα
Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό μαζί με λίγη ζάχαρη. Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη. Λιώνουμε ελαφρά το βούτυρο με το σπορέλαιο και ρίχνουμε το μείγμα στο αλεύρι.
Προσθέτουμε τους κρόκους, τη μαστίχα, τη βανίλια, τη διαλυμένη μαγιά, το ανθόνερο, τη ζάχαρη και το αλάτι και ζυμώνουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Πλάθουμε μικρά κουλουράκια από τη ζύμη, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για λίγη ώρα. Στη συνέχεια, τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου 15 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Βουτάμε τα τζαχαρένα σε ανθόνερο και τα αφήνουμε σε πετσέτα να στεγνώσουν. Στη συνέχεια, τα πασπαλίζουμε με άχνη. Επαναλαμβάνουμε το ζαχάρωμα έπειτα από λίγες ώρες.