Αυτές οι πεντανόστιμες μπαλίτσες ζυμαριού τηγανισμένες σε καυτό λάδι, τραγανές απ’ έξω και αφράτες από μέσα, είναι ιδανικές για κάθε στιγμή της ημέρας. Ο κλασικός λουκουμάς με το μοναδικό ελληνικό ανθόμελο και κανέλα είναι αξεπέραστος. Αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν υπάρχει η διάθεση για έμπνευση και δημιουργία άλλων συνδυασμών: πραλίνα, φρούτα, σιρόπι κάθε γεύσης, μαρμελάδα, πολύχρωμη τρούφα από πάνω, ξηροί καρποί ή και τυρί αλμυρό ή πιο γλυκό, είναι μόνο κάποιες από τις επιλογές, που ταιριάζουν απόλυτα με τους λουκουμάδες.
Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 30 λεπτά
Χρόνος τηγανίσματος: 10 λεπτά
Υλικά για 10 μερίδες
500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 κουταλάκι γλυκού μαστίχα σε σκόνη
½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 ½ κούπες νερό χλιαρό
Σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Μέλι
Κανέλα σε σκόνη
Καρύδια χοντροσπασμένα
Εκτέλεση
Ρίχνουμε σε μια λεκάνη το χλιαρό νερό, τη μαγιά, το αλεύρι, τη μαστίχα και το αλάτι. Ανακατεύουμε με το χέρι κυκλικά, μέχρι να σχηματιστεί ένας ομοιογενής χυλός. Τον σκεπάζουμε με πετσέτα και τον αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά μπόλικο σπορέλαιο. Γεμίζουμε ένα ποτήρι με νερό και βουτάμε μέσα ένα κουτάλι.
Μόλις κάψει το λάδι, παίρνουμε με το χέρι μας μια ποσότητα ζύμης και κλείνουμε την παλάμη μας. Κόβουμε το μπαλάκι ζύμης που σχηματίζεται με το βρεγμένο κουτάλι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ομοίως φτιάχνουμε και τους υπόλοιπους λουκουμάδες.
Τηγανίζουμε τους λουκουμάδες μέχρι να αποκτήσουν ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα. Τους βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν από το λάδι.
Στη συνέχεια τους μεταφέρουμε σε πιατέλα και τους περιχύνουμε με μέλι. Τους πασπαλίζουμε με κανέλα και τριμμένο καρύδι και τους σερβίρουμε όσο είναι ζεστοί και τραγανοί.