Η κακαβιά είναι το φαγητό των ψαράδων στην παραλία ή στον όρμο όπου σταματούσαν είτε για να ξεκουραστούν είτε για να προφυλαχτούν από τον ξαφνικό καιρό. Η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από την κακάβη, την ορειχάλκινη χύτρα, και η κακαβιά είναι το περιεχόμενό της.
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 40 λεπτά
Υλικά για 4 μερίδες
1 κιλό διάφορα ψάρια (σκορπιούς, χάνους, δράκαινες, κέφαλους, γόπες κ.ά.) καθαρισμένα και πλυμένα
3 μεγάλες πατάτες
3 μεγάλα άσπρα κρεμμύδια
Χυμό από 3 λεμόνια
1 ποτήρι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
2 ποτήρια νερό
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε χοντρούς κύβους και τις στρώνουμε σε όλη τη βάση της κατσαρόλας. Ακουμπάμε από πάνω τα ψάρια, το ένα δίπλα στο άλλο. Κόβουμε σε χοντρές φέτες τα κρεμμύδια και τα απλώνουμε πάνω από τα ψάρια. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το νερό και το λάδι.
Κλείνουμε το σκεύος με το καπάκι του και το μεταφέρουμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας και βράζουμε για 30-40 λεπτά. Όταν γίνουν τα ψάρια και μαλακώσουν τα λαχανικά, αποσύρουμε τη σούπα από τη φωτιά, την περιχύνουμε με το χυμό του λεμονιού και σερβίρουμε.