Ένα από τα φημισμένα πιάτα της Κάσου είναι τα μικροσκοπικά ντολμαδάκια, οι ντουρμάες. Τα κασιώτικα ντολμαδάκια διαφέρουν από την υπόλοιπη Ελλάδα, όχι μόνο στη γεύση, αλλά και στο μέγεθος. Κάθε αμπελόφυλλο κόβεται στα 3 και τυλίγεται από την μια πλευρά σαν ένα μικρό τριγωνάκι. Μαγειρεύονται από τις Κασιώτικες και σερβίρονται σε όλα τα σημαντικά γεγονότα κάθε οικογένειας. Στο πανηγύρι της Παναγίας, τον Δεκαπενταύγουστο, τυλίγονται για πολλές μέρες και μοιράζονται σε όλο τον κόσμο. Απλά τα υλικά τους, αλλά πεντανόστιμα στη γεύση τους.
Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 20 λεπτά
Υλικά για 6 μερίδες
1 κιλό κιμά ανάμεικτο (μισό μοσχαρίσιο, μισό χοιρινό)
½ ποτήρι ρύζι Καρολίνα
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας
2 κουταλιές σούπας φυτικό βούτυρο
Αλάτι, πιπέρι
½- 1 κιλό αμπελόφυλλα (αναλόγως το μέγεθός τους) φρέσκα ή σε άλμη
Ελαιόλαδο ή βούτυρο για την κατσαρόλα
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε καλά σε μια λεκάνη τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι, τον πελτέ, το φυτικό βούτυρο, αλάτι και πιπέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε το μείγμα για 30 λεπτά στο ψυγείο να σφίξει και να βγάλει τα αρώματά του.
Αν χρησιμοποιήσουμε αμπελόφυλλα σε άλμη, τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε σε καυτό νερό. Αν έχουμε φρέσκα, απλά τα ζεματίζουμε, να αλλάξουν χρώμα. Στη συνέχεια τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν καλά και να κρυώσουν.
Ανάλογα από το μέγεθος που έχουν τα αμπελόφυλλα, τα κόβουμε στα δύο ή τα τέσσερα. Βάζουμε στο κάθε κομμάτι λίγη γέμιση και στη συνέχεια το τυλίγουμε σε πολύ μικρό ντολμαδάκι. Ομοίως φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα λιλιπούτεια ντολμαδάκια.
Καλύπτουμε τη βάση μιας κατσαρόλας με αμπελόφυλλα και αραδιάζουμε τα ντολμαδάκια σε στρώσεις, στριμωχτά το ένα στο άλλο. Στο τέλος, τοποθετούμε ένα πιάτο ανάποδα, για να τα συγκρατεί στη θέση τους κατά το μαγείρεμα, και τα καλύπτουμε με νερό.
Προσθέτουμε λάδι ή βούτυρο και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά. Σερβίρουμε τα ντολμαδάκια-μπουκίτσες με μπόλικο λεμόνι.