9.6.24

Κατιμέρια από την Κω

Τα κατιμέρια είναι τηγανητά «κουλούρια» ζύμης, γεμιστά με φρέσκο τυρί. Τα φτιάχνουν τις Απόκριες στην Κω και τη Σάμο καθώς και σε άλλα νησιά, με μικρές παραλλαγές στα υλικά αλλά και στο σχήμα τους.

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 20 λεπτά

Υλικά για 30 τεμάχια
Για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γραμμάρια εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Λίγο αλάτι
3 κουταλιές σούπας ξίδι
Νερό χλιαρό όσο πάρει για να γίνει μια ζύμη σφιχτή
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για τη γέμιση
500 γραμμάρια φέτα
500 γραμμάρια ανάλατη μυζήθρα
2 κρόκους αβγών
4 ασπράδια αβγών

Εκτέλεση
Ρίχνουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το ξίδι και χλιαρό νερό και δουλεύουμε τα υλικά με τα χέρια μέχρι να αποκτήσουμε μια σφιχτή εύπλαστη ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα και μετά την ανοίγουμε σε μεσαίου πάχους φύλλα με ό,τι διάμετρο επιθυμούμε.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και γεμίζουμε με το μείγμα τα πιτάκια. Τα τηγανίζουμε σε ηλιέλαιο και τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας. Τα απολαμβάνουμε πασπαλισμένα με κρυσταλλική ζάχαρη ή μέλι, ζεστά ή ακόμα και κρύα.