23.6.24

Μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο

Προετοιμασία: 15 λεπτά
Μαγείρεμα: 1 ώρα και 30 λεπτά
Μερίδες: 6-8

Υλικά
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
2 κρεμμύδια (τριμμένα)
2 ντομάτες (τριμμένες)
3 φέτες ψωμί
2 κουταλιές σούπας κόκκινο ξίδι
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιές σούπας ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
8 πατάτες
1 κουταλιά σούπας μουστάρδα
1 κουταλιά σούπας ρίγανη
2 λεμόνια (το χυμό τους)
½ φλυτζάνι ελαιόλαδο
2 φλυτζάνια νερό
Αλάτι
Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)

Προετοιμασία: Για τις πατάτες
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες ή σε χοντρές φέτες.
Τις βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το νερό.
Τις ανακατεύουμε πολύ καλά, για να λαδωθούν παντού.
Τις αδειάζουμε σε ταψί, μαζί με όλα τα υγρά που υπάρχουν στο μπολ.
Περιχύνουμε με το νερό και ψήνουμε στους 200°C για 1 ώρα, έχοντας τες σκεπασμένες με αλουμινόχαρτο, μέχρι να μαλακώσουν.

Το μείγμα και το πλάσιμο του κιμά: Τον βάζουμε σε ένα μπολ, τρίβουμε τα κρεμμύδια και τις ντομάτες, κατευθείαν μέσα γιατί χρειαζόμαστε όλα τα υγρά τους.
Στραγγίζουμε το ψωμί και τον ψιχουλιάζουμε.
Προσθέτουμε τη ρίγανη, το αλατοπίπερο, το ξύδι και το ελαιόλαδο.
Ζυμώνουμε πολύ καλά, για να μαλακώσει καλά.
Αν είναι σφιχτό, ραντίζουμε με λίγο νερό.
Αν είναι αραιό προσθέτουμε λίγο ψωμί, φρυγανιά ή νιφάδες βρώμης.
Πλάθουμε σε 10 ή 12 κομμάτια και τα αραδιάζουμε πάνω στις ήδη ψημένες πατάτες.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 λεπτά ακόμα, αφαιρώντας το αλουμινόχαρτο.
Αν ψήσετε σε αέρα χαμηλώστε τη θερμοκρασία κατά 20°C και μειώστε το χρόνο ψησίματος κατά 10 λεπτά.