Μακαρούνες, λαζανάκια, λαμπρόπιτες, παξιμαδάκια, γαλατοκούλουρα και κιτρινοκούλουρα τραγανά, αφράτα και κατακίτρινα από τη τζαφορά και επίγευση απο την χλωρή-τοπικό φρέσκο τυρί-που ζυμώνεται μέσα στην ζύμη. Οι κολοκυθοανθοί γεμιστοί με ρύζι και αρωματικά είναι ένα ακόμα τοπικό πιάτο του νησιού. Μια Καρπαθιώτικη οπτική που θυμίζει τα γνωστά μας γεμιστά.
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 40 λεπτά
Υλικά για 5 μερίδες
25 κολοκυθοανθούς
½ φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
½ φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα
1 κύβο λαχανικών
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
1 ντομάτα τριμμένη
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε σε μια πλασωτέ κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα να λαδωθεί καλά. Ρίχνουμε 1 φλιτζάνι νερό και τον κύβο και βράζουμε για 6-7 λεπτά.
Αποσύρουμε το μείγμα από τη φωτιά και ενσωματώνουμε την ντομάτα, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Γεμίζουμε, προσεκτικά για να μη σπάσουν, τους ανθούς και κλείνουμε τις άκρες, εγκλωβίζοντας τη γέμιση. Τους αραδιάζουμε σε μια κατσαρόλα, στριμωχτά τον ένα δίπλα στον άλλο, όπως τα ντολμαδάκια, με προσοχή να μην ανοίξουν. Συμπληρώνουμε νερό ώστε να σκεπαστούν μέχρι τη μέση. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Μόλις πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας στο μέτριο και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά. Ελέγχουμε τα υγρά της κατσαρόλας ώστε να μη στεγνώσουν οι ανθοί και σε καμία περίπτωση δεν ανακατεύουμε.
Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα σκεπασμένη με καπάκι ή πετσέτα για περίπου 10 λεπτά. Σερβίρουμε τους γεμιστούς ανθούς με λίγο γιαούρτι και λεμόνι.
Χρόνος μαγειρέματος: 40 λεπτά
Υλικά για 5 μερίδες
25 κολοκυθοανθούς
½ φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
½ φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα
1 κύβο λαχανικών
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
1 ντομάτα τριμμένη
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε σε μια πλασωτέ κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα να λαδωθεί καλά. Ρίχνουμε 1 φλιτζάνι νερό και τον κύβο και βράζουμε για 6-7 λεπτά.
Αποσύρουμε το μείγμα από τη φωτιά και ενσωματώνουμε την ντομάτα, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Γεμίζουμε, προσεκτικά για να μη σπάσουν, τους ανθούς και κλείνουμε τις άκρες, εγκλωβίζοντας τη γέμιση. Τους αραδιάζουμε σε μια κατσαρόλα, στριμωχτά τον ένα δίπλα στον άλλο, όπως τα ντολμαδάκια, με προσοχή να μην ανοίξουν. Συμπληρώνουμε νερό ώστε να σκεπαστούν μέχρι τη μέση. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Μόλις πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας στο μέτριο και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά. Ελέγχουμε τα υγρά της κατσαρόλας ώστε να μη στεγνώσουν οι ανθοί και σε καμία περίπτωση δεν ανακατεύουμε.
Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα σκεπασμένη με καπάκι ή πετσέτα για περίπου 10 λεπτά. Σερβίρουμε τους γεμιστούς ανθούς με λίγο γιαούρτι και λεμόνι.