4.6.24

Ρεβίθια κοκκινιστά με μελιτζάνες από την Πάτμο

Με μελιτζάνες, ντομάτες και μυρωδικά, αυτά τα ρεβίθια γίνονται ένα απολαυστικό, ζουμερό και άκρως εποχικό φαγητό. Ιδανικά τρώγονται σε θερμοκρασία δωματίου, μαζί με μια πικάντικη φέτα και αφράτα παξιμάδια.

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 60 λεπτά

Υλικά για 6 μερίδες
500 γρ. ρεβίθια μικρόσπερμα μουσκεμένα αποβραδίς
¼ φλιτζάνι εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
1 κουτάλι σούπας (γεμάτο) πελτέ
2 μελιτζάνες σε μικρά καρέ
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα με μέτρια προς δυνατή φωτιά το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα μουσκεμένα ρεβίθια και ζεστό νερό (να τα σκεπάζει). Μόλις πάρουν βράση, αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.

Μισοκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε τα ρεβίθια μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 40 λεπτά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τον πελτέ, την τριμμένη ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε για 10 λεπτά ακόμα.

Παράλληλα, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε τις μελιτζάνες για λίγα λεπτά να ροδίσουν. Στη συνέχεια τις ρίχνουμε μαζί με το λάδι τους στα ρεβίθια και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά ακόμα, μέχρι να χυλώσει όμορφα το φαγητό. Σερβίρουμε με πικάντικη φέτα, ελιές και φρέσκο ψωμί.