Την πιο διαφορετική συνταγή για φακές τη βρίσκουμε στην κουζίνα της Αστυπάλαιας, αφού στην κλασική σούπα προστίθενται τα αρντιστά, τα πιο απλά και εύκολα «ζυμαρικά».
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 45 λεπτά
Υλικά για 6 μερίδες
Για τις φακές
500 γραμμάρια φακές
1 κούπα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
2 σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πρέζα φρέσκο δεντρολίβανο
1 κουταλιά σούπας (κοφτό) αποξηραμένο δυόσμο
1 κούπα φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι
Για τα αρντιστά
1 κούπα αλεύρι
Νερό
Για την τηγάνιση
½ κούπα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σφηνάκι ξίδι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τις φακές: Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Ρίχνουμε τις φακές, ανακατεύουμε να λαδωθούν και στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπά υλικά. Συμπληρώνουμε νερό και αφήνουμε τη σούπα να βράσει.
Όταν έχουν γίνει σχεδόν οι φακές, φτιάχνουμε την τηγάνιση. Σοτάρουμε σε ένα τηγάνι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι στο λάδι μέχρι να ροδίσει. Το σβήνουμε με το ξίδι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και γεμίζουμε ένα άλλο μπολ με νερό. Βρέχουμε τα χέρια μας με το νερό και ραντίζουμε το αλεύρι. Τρίβουμε με τα δάχτυλά μας το βρεγμένο αλεύρι, φτιάχνοντας έτσι κομματάκια ζύμης σαν χοντρό κριθαράκι. Τα ρίχνουμε στις φακές και αφήνουμε το φαγητό στη φωτιά για περίπου 8 λεπτά ακόμα, μέχρι να ψηθεί το ζυμαράκι.
Μυστικό
Για μια νότα δροσιάς, προσθέτουμε κατά το σερβίρισμα λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο.