Γεμάτο καλοκαιρινή νοστιμιά, οι μελιτζάνες και γλυκόξινα φρούτα εποχής όπως τα τζάνερα, οι βανίλιες και τα δαμάσκηνα, αναβαθμίζουν το συνηθισμένο χούμους κάνοντάς το ακόμη πιο ευχάριστο!
Υλικά
Για το χούμους
3 μελιτζάνες, φλάσκες
250 γρ. ρεβίθια, βρασμένα
3-4 σκελίδες σκόρδο
80 γρ. ταχίνι
40 ml ε.π. ελαιόλαδο
11/4 κ. γ. κύμινο
2 κ.σ. χυμό λεμόνι
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Για τα ψητά γλυκόξινα φρούτα
1 σφιχτή βανίλια, κομμένη σε 6 φέτες
8-10 τζάνερα ή δαμάσκηνα, κομμένα στη μέση
40 γρ. μέλι
2 κ.σ. νερό
2 κ. γ. βαλσαμικό ξίδι
1 κ.σ. σκελίδα σκόρδο, ελαφρώς πατημένη
1/2 κ. γ. σουμάκ, προαιρετικά
Για το σερβίρισμα
1 κ. γ. σουσάμι καβουρδισμένο
¾ κ. γ. μαντζουράνα ή θυμάρι
½ κ. γ. μπούκοβο
½ κ. γ. σπόρους κόλιανδρου
φρέσκο κόλιανδρο
ε.π. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Χούμους: Με ένα πιρούνι τρυπάμε τις μελιτζάνες αρκετές φορές και τις ψήνουμε στον φούρνο για 40' στους 180° C. Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε σε τρυπητό να βγάλουν τα υγρά τους για 10'. Στο μπλέντερ βάζουμε τα ρεβίθια, το ταχίνι, το ελαιόλαδο, και το σκόρδο, πολτοποιούμε για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες, το κύμινο, πιπέρι, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε με το αλάτι. Αν το χούμους είναι πολύ πηχτό σε υφή προσθέτουμε ελάχιστο κρύο νερό. Αποθηκεύουμε το χούμους στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τα γλυκόξινα φρούτα.
Γλυκόξινα φρούτα: Σ’ ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τα φρούτα. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά, μόλις πάρει μια βράση προσθέτουμε τα φρούτα και μαγειρεύουμε για 3'. Αποσύρουμε και αφήνουμε τα φρούτα να κρυώσουν. Σε ένα γουδί βάζουμε το σουσάμι, τη μαντζουράνα, το μπούκοβο, τους σπόρους κόλιανδρου και τους πατάμε να σπάσουν. Σερβίρουμε το δροσερό χούμους με τα γλυκόξινα φρούτα, το μείγμα μπαχαρικών, φύλλα κόλιανδρου και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.
Tips
Αν διαθέτουμε γκάζι μπορούμε να ψήσουμε εκεί τις μελιτζάνες μέχρι να μαλακώσουν. Φροντίζουμε οι μελιτζάνες να μην έχουν υγρά για να μη γίνει αραιό το χούμους.
1 ώρα και 40' | Εύκολο | 6 άτομα