Υλικά
200 γρ. αλεύρι χωριάτικο
300 ml nλιέλαιο, για το τηγάνισμα
Για την κρέμα γιαουρτιού
300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, πλήρες
1 πορτοκάλι, το ξύσμα
1 κ. γ. δυόσμο ξερό
1 κόκκινη πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη
20 ml ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι
Για το σερβίρισμα
1 κ. γ. καπνιστή πάπρικα
αλάτι
Εκτέλεση
Ψήνουμε τις μελιτζάνες ιδανικά στο γκριλ μέχρι να μαλακώσουν και να πατιούνται με το δάχτυλο. Τις αφήνουμε να κρυώσουν στο ψυγείο και έπειτα τις ξεφλουδίζουμε. Τις κόβουμε σε λωρίδες πάχους 0,5 εκ. και τις βάζουμε στο αλεύρι. Τις ανακατεύουμε και τις αφήνουμε για 5'.
Κρέμα γιαουρτιού: Βάζουμε τα υλικά σε μπολ, ανακατεύουμε και αφήνουμε στο ψυγείο. Ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο και τινάζουμε τις μελιτζάνες να φύγει το πολύ αλεύρι. Τις τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις γίνουν τραγανές, τις μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Πασπαλίζουμε με την καπνιστή πάπρικα, αλατίζουμε και σερβίρουμε αμέσως.
Σημείωση
Μια νόστιμη τηγανητή εκδοχή της μελιτζάνας είναι τα γκαβόψαρα της Νάουσας, όπου η μελιτζάνα, κόβεται σε μπαστουνάκια και κατόπιν «ψήνεται» σε άρμη και σινάπι. Την ξαρμυρίζουν, την αλευρώνουν και την τηγανίζουν-τέλειος μεζές για ούζο ή τσίπουρο.
1 ώρα | Εύκολο | 4 άτομα