Υλικά
500 ml ξίδι λευκό
2 μεγάλα φύλλα δάφνης
1 κ.σ. γαρίφαλα
2 ξυλάκια κανέλας
2 κ.σ. κόκκους μαύρο πιπέρι
1 σκελίδα σκόρδο
100 γρ. ζάχαρη
1 κ.σ. κόκκους κόλιανδρο
4 τεμ. αστεροειδές γλυκάνισο
Για τον γαύρο
500 γρ. γαύρο
75 γρ. αλάτι ημίχονδρο
Για το σερβίρισμα
ε.π. ελαιόλαδο
μαϊντανό ψιλοκομμένο
κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε όλα τα υλικά εκτός από το ξίδι και το σκόρδο να απελευθερώσουν τα αρώματά τους. Τραβάμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσουν και προσθέτουμε το ξίδι και το σκόρδο. Αφήνουμε για 2 ώρες έως και 1 εβδομάδα, εάν θέλουμε πιο έντονο άρωμα. Σουρώνουμε.
Μαρινάτος γαύρος: Καθαρίζουμε τον γαύρο από το κεφάλι και τα εντόσθια. Πιέζουμε στο εσωτερικό της κοιλιάς ελαφρά για να διαχωριστεί το κεντρικό κόκαλο το οποίο και αφαιρούμε κρατώντας τα φιλέτα, ιδανικά χωρίς να διαχωριστούν. Πασπαλίζουμε λίγο από το αλάτι σε ένα ταψάκι που να τα χωράει σε μονή στρώση, τοποθετούμε τον γαύρο με το δέρμα από κάτω, και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο αλάτι. Ο χρόνος παστώματος κυμαίνεται από 30', εάν θέλουμε ένα πιο ζωντανό και φρέσκο αποτέλεσμα, μέχρι 4 ώρες εάν θέλουμε ο γαύρος να γίνει πιο σκληρός και μαστιχωτός.
Για να αποφασίσουμε, μετά τα πρώτα 30', ξεπλένουμε ένα φιλέτο με νερό και δοκιμάζουμε. Εάν το μάσημα και η γεύση μας ικανοποιούν, ξεπλένουμε και τον υπόλοιπο. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι στο μαρινάρισμα με το ξίδι θα σφίξει και θα «μαγειρευτεί» περαιτέρω. Ένα ωραίο αποτέλεσμα, που να κρατάει τη γεύση του γαύρου με μια «φρέσκια» υφή και γεύση, επιτυγχάνεται γύρω στη 1 ώρα για μικρού μεγέθους γαύρο, μέχρι 2 ώρες για μεγαλύτερα κομμάτια (μέγεθος σαρδέλας).
Ξεπλένουμε και στραγγίζουμε πολύ καλά τα ψάρια και τα μαρινάρουμε στο ξίδι που ετοιμάσαμε για 2 ώρες. Βγάζουμε από το ξίδι και σερβίρουμε με ελαιόλαδο, πιπέρι, ξερό κρεμμύδι και μαϊντανό.
Για να αποφασίσουμε, μετά τα πρώτα 30', ξεπλένουμε ένα φιλέτο με νερό και δοκιμάζουμε. Εάν το μάσημα και η γεύση μας ικανοποιούν, ξεπλένουμε και τον υπόλοιπο. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι στο μαρινάρισμα με το ξίδι θα σφίξει και θα «μαγειρευτεί» περαιτέρω. Ένα ωραίο αποτέλεσμα, που να κρατάει τη γεύση του γαύρου με μια «φρέσκια» υφή και γεύση, επιτυγχάνεται γύρω στη 1 ώρα για μικρού μεγέθους γαύρο, μέχρι 2 ώρες για μεγαλύτερα κομμάτια (μέγεθος σαρδέλας).
Ξεπλένουμε και στραγγίζουμε πολύ καλά τα ψάρια και τα μαρινάρουμε στο ξίδι που ετοιμάσαμε για 2 ώρες. Βγάζουμε από το ξίδι και σερβίρουμε με ελαιόλαδο, πιπέρι, ξερό κρεμμύδι και μαϊντανό.
1 ώρα+αναμονή | Εύκολο | 6 άτομα