Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Υλικά για ένα ταψάκι 25x35 εκ.
Για τη βάση του γλυκού
1 τσουρέκι (μπαγιάτικο)
Για τα ζαχαρωμένα καρύδια
150 γρ. καρύδια πεταλούδα
150 γρ. ζάχαρη
40 ml νερό
Λίγη κανέλα σκόνη
Για το σιρόπι
300 ml νερό
300 γρ. ζάχαρη
½ λεμόνι, χυμό και φλούδα
4 αποξηραμένα τριανταφυλλάκια
Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα κατσικίσιο ή αγελαδινό
4 αβγά
100 γρ. ζάχαρη
100 γρ. κορν φλάουρ
3-4 δάκρυα μαστίχα Χίου
Ξύσμα από 1 λεμόνι
25 γρ. αγελαδινό βούτυρο
500 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί
Εκτέλεση
Σιρόπι
Πλένουμε το λεμόνι και, αφού πάρουμε το χυμό του, αφαιρούμε προσεκτικά την επιδερμίδα της φλούδας του με μαχαιράκι. Τη ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη, τα τριανταφυλλάκια και τα μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα στη φωτιά για 10 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση. Αποσύρουμε το σιρόπι από την εστία, προσθέτουμε το χυμά λεμονιού, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Ζαχαρωμένα καρύδια
Ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερά σε αντικολλητικό τηγάνι και τα μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να βραχεί η ζάχαρη και, όταν πάρει μια βράση το σιρόπι, ρίχνουμε τα καρύδια και ξεκινάμε να ανακατεύουμε έως ότου όλη η ζάχαρη μαζευτεί γύρω τους και ασπρίσουν.
Πριν αρχίσει να υγροποιείται η ζάχαρη, τραβάμε το τηγάνι από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με κανέλα και ανακατεύουμε μια τελευταία φορά. Στρώνουμε στον πάγκο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και απλώνουμε πάνω τα ζαχαρωμένα καρύδια να κρυώσουν.
Κόβουμε το τσουρέκι σε φέτες πάχους άσο ενάμιση δάχτυλο και στρώνουμε με αυτές τη βάση ενός πυρίμαχου σκεύους ή ταψιού. Καλύπτουμε τα κενά με μικρά κομματάκια τσουρεκιού και με ένα κουτάλι ρίχνουμε λίγο λίγο το σιρόπι. Αφήνουμε να το πιει όλο.
Κρέμα
Κοπανάμε τη μαστίχα με 1-2 κ.σ. ζάχαρη. Τη ρίχνουμε μαζί με το γάλα και το ξύσμα του λεμονιού σε ένα κατσαρολάκι και μεταφέρουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά.
Χτυπάμε σε ένα μπολ με το σύρμα τα αβγά με την υπόλοιπη ζάχαρη και το κορν φλάουρ μέχρι να ομογενοποιηθούν και να αφρατέψουν.
Μόλις πάρει βράση το μείγμα της κατσαρόλας, το ρίχνουμε στο μπολ με τα χτυπημένα αβγά, ομογενοποιούμε και επαναφέρουμε το τελικό μείγμα στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε ζωηρά και διαρκώς με σύρμα μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα.
Την αποσύρουμε από την εστία και ενσωματώνουμε το βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί η κρέμα και να γίνει λεία. Τη μεταφέρουμε σε μπολ και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη, φροντίζοντας να εφάπτεται στην επιφάνειά της ώστε να αποτρέπει το σχηματισμό κρούστας. Την αφήνουμε να κρυώσει.