Υλικά
1 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
2 κιλά ντομάτες
500 γρ. κρεμμύδια σε ροδέλες
1 ½ κ.σ. πάστα σκόρδου
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ. γ. θυμάρι ξερό
½ φλιτζ. ξίδι βαλσαμικό
3 κ.σ. πετιμέζι
1 φλιτζ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ φλιτζ. δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
2 φλιτζ. φέτα θρυμματισμένη
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Τοποθετούμε τις μελιτζάνες οριζόντια και με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε ένα στενόμακρο καπάκι. Χαράζουμε τη σάρκα χιαστί, σε αρκετά βαθιές τομές. Πασπαλίζουμε με αλάτι, τις αναποδογυρίζουμε και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι για 1 ώρα να βγάλουν τα υγρά τους. Μετά τις ξεπλένουμε σε τρεχούμενο νερό και τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
Τοποθετούμε τις μελιτζάνες οριζόντια και με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε ένα στενόμακρο καπάκι. Χαράζουμε τη σάρκα χιαστί, σε αρκετά βαθιές τομές. Πασπαλίζουμε με αλάτι, τις αναποδογυρίζουμε και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι για 1 ώρα να βγάλουν τα υγρά τους. Μετά τις ξεπλένουμε σε τρεχούμενο νερό και τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε ελάχιστο από το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί τοποθετούμε τις μελιτζάνες με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Τις αφήνουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία να ψηθούν για 30' γυρίζοντάς τες κάθε 5'-6'. Κατόπιν τις μεταφέρουμε και τις αραδιάζουμε σε ταψάκι φούρνου.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C, στον αέρα. Κόβουμε 2 από τις ντομάτες σε φέτες και τις υπόλοιπες τις τρίβουμε στον τρίφτη. Ζεσταίνουμε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με αλάτι σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε την πάστα σκόρδου, τις ντομάτες και τον πελτέ. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το θυμάρι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μελώσει.
Περίπου 1-2 λεπτά πριν το τέλος ρίχνουμε το ξίδι, το πετιμέζι και τα φρέσκα μυρωδικά. Με ένα κουτάλι πιέζουμε τη σάρκα της κάθε μελιτζάνας και μοιράζουμε τη σάλτσα στο εσωτερικό τους. Πασπαλίζουμε με φέτα και από πάνω καλύπτουμε με φέτες ντομάτας. Τις περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 1 ώρα. Σερβίρονται χλιαρές.
2,5 ώρες | Μέτρια εύκολο | 4 άτομα