11.8.24

Μοσχάρι γιαχνί με μελιτζάνες

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα και 40 λεπτά

Υλικά:
(Μερίδες 5-6)
1.300 γρ. μοσχάρι (χτένι σπάλας)
4 μελιτζάνες φλάσκες
½ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
5 ώριμες και σφιχτές ντομάτες αποφλοιωμένες
½ φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
1 κ. γ. ζάχαρη
4 κόκκους μπαχάρι
1 φύλλο δάφνης
1 μεγάλη πατάτα σε μεγάλα καρέ
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση
Κόβουμε το κρέας σε μεγάλα κομμάτια και το στεγνώνουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί. Το καρυκεύουμε καλά με αλάτι και πιπέρι.

Ζεσταίνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το μοσχάρι από όλες τις πλευρές, για 7-8 λεπτά περίπου. Το βγάζουμε σε ένα μπολ, το σκεπάζουμε και το διατηρούμε ζεστό.

Χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας και ρίχνουμε στην ίδια κατσαρόλα το κρεμμύδι. Το αφήνουμε να μελώσει και να μαραθεί για 6-7 λεπτά και, τέλος, προσθέτουμε το σκόρδο και τον πελτέ. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά ακόμα και επαναφέρουμε στο σκεύος το κρέας μαζί με το ζωμό που έχει βγάλει στο μπολ. Δυναμώνουμε τη φωτιά και σβήνουμε με το κρασί.

Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε την ντομάτα τριμμένη ή ψιλοκομμένη, τη ζάχαρη, το μπαχάρι και το δαφνόφυλλο. Συμπληρώνουμε ζεστό νερό τόσο όσο να σκεπάζει τα υλικά και σιγοβράζουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Στο τέλος ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

Όταν βράσει το κρέας, προσθέτουμε τις ψημένες μελιτζάνες και την πατάτα, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό σε σιγανή φωτιά για 15 λεπτά ακόμα. Τέλος, πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σβήνουμε το γιαχνί και το αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά και να μελώσει η σάλτσα του πριν σερβίρουμε.

Μελιτζάνες
Πλένουμε τις μελιτζάνες, αφαιρούμε το κοτσάνι τους και τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Τις αραδιάζουμε σε ταψί, τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με αλάτι. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για 15 λεπτά, να καψαλιστούν ελαφρά.