Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Υλικά:
(Μερίδες 4-5)
Για τα κεφτεδάκια
500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά (ή ανάμεικτο μοσχάρι με χοιρινά)
2 χοντρές φέτες μπαγιάτικο ψωμί με προζύμι
1 μέτριο κρεμμύδι
1 μικρή ώριμη σφιχτή ντομάτα
1 κ.σ. ξίδι από κρασί
1 αβγό
1 κ. γ. αποξηραμένο δυόσμο
1 κ. γ. αποξηραμένη ρίγανη
1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για το γιουβέτσι
500 γρ. μέτριο κριθαράκι
1/4 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.σ. (γεμάτο) πελτέ ντομάτας
2 συσκευασίες ντοματάκια ολόκληρα στο χυμό τους (2x400 γρ.) ή φρέσκια ντομάτα τριμμένη
2 κόκκους μπαχάρι
1 μικρό φύλλο δάφνης
Αλάτι, πιπέρι
1 ½ λίτρο νερό ζεστό (6 κούπες)
100 γρ. κεφαλογραβιέρα σε μικρά καρέ
Εκτέλεση
Κεφτεδάκια
Βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά και τον περιχύνουμε με το ξίδι για να σπάσουν οι ίνες του και να μαλακώσει. Αφαιρούμε την κόρα από το ψωμί, αλέθουμε την ψίχα σε ψίχουλα και την κρατάμε στην άκρη.
Αλέθουμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι και την ντομάτα και τα ρίχνουμε στον κιμά. Προσθέτουμε το αβγό τα μυρωδικά, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ζυμώνουμε τον κιμά να βραχεί καλά με τα υγρά του μείγματος και να αλλάξει χρώμα.
Τέλος, ρίχνουμε τα τρίμματα του ψωμιού για να απορροφήσουν τα πλεονάζοντα υγρά. Δουλεύουμε λίγο ακόμα το μείγμα μέχρι να διαλυθούν οι σβόλοι του κιμά, να ομογενοποιηθεί και να αφρατέψει. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά τουλάχιστον. 'Οσο περισσότερο μείνει στο ψυγείο τόσο πιο πολύ θα μοσχοβολούν τα κεφτεδάκια στο γιουβέτσι.
Στη συνέχεια, πλάθουμε κεφτεδάκια σε μέγεθος μπουκιάς και τα πατάμε ελαφρά ανάμεσα στις παλάμες να πλατύνουν. Χωρίς να τα αλευρώσουμε, τα τηγανίζουμε ελαφρά σε ελάχιστο ελαιόλαδο για 1 ½ λεπτό από κάθε πλευρά. Εναλλακτικά, τα αραδιάζουμε σε λαδωμένο ταψί και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220°C στον αέρα, για 15 λεπτά να ροδίσουν ελαφρά.
Σάλτσα
Πολτοποιούμε τα ντοματάκια στο μπλέντερ ή χρησιμοποιούμε αντίστοιχη ποσότητα φρέσκιας τριμμένης ντομάτας.
Ζεσταίνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σκόρδο και τον πελτέ ντομάτας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 λεπτό ανακατεύοντας.
Ρίχνουμε την ντομάτα, το ζεστό νερό, το μπαχάρι, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε τη σάλτσα στη φωτιά για 10 λεπτά ακόμα.
Γιουβέτσι
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C στον αέρα. Τοποθετούμε στη μεσαία σχάρα ένα στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος για γιουβέτσι (30 εκ.) να κάψει για 5 λεπτά.
Ρίχνουμε μέσα με προσοχή την καυτή αραιή σάλτσα και το κριθαράκι και ανακατεύουμε. Μοιράζουμε στην επιφάνεια τα κεφτεδάκια και τα κομμάτια τυριού και ψήνουμε το φαγητό για 15 λεπτά.
Ανακατεύουμε λίγο το ζουμερό κριθαράκι και σβήνουμε το φούρνο. Αφήνουμε το γιουβέτσι σε σβηστό φούρνο για 10-15 λεπτά, να σταθεί και να μελώσει το ζυμαρικό. Σερβίρουμε ζεστά τα κεφτεδάκια γιουβέτσι όσο ακόμη το κριθαράκι είναι ζουμερό και σπυρωτό.
Μυστικό
Όταν σβήσουμε το φούρνο, το κριθαράκι πρέπει να είναι αρκετά ζουμερό για να μελώσει στη συνέχεια αλλά να παραμείνει σπυρωτό στο σερβίρισμα.
500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά (ή ανάμεικτο μοσχάρι με χοιρινά)
2 χοντρές φέτες μπαγιάτικο ψωμί με προζύμι
1 μέτριο κρεμμύδι
1 μικρή ώριμη σφιχτή ντομάτα
1 κ.σ. ξίδι από κρασί
1 αβγό
1 κ. γ. αποξηραμένο δυόσμο
1 κ. γ. αποξηραμένη ρίγανη
1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για το γιουβέτσι
500 γρ. μέτριο κριθαράκι
1/4 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.σ. (γεμάτο) πελτέ ντομάτας
2 συσκευασίες ντοματάκια ολόκληρα στο χυμό τους (2x400 γρ.) ή φρέσκια ντομάτα τριμμένη
2 κόκκους μπαχάρι
1 μικρό φύλλο δάφνης
Αλάτι, πιπέρι
1 ½ λίτρο νερό ζεστό (6 κούπες)
100 γρ. κεφαλογραβιέρα σε μικρά καρέ
Εκτέλεση
Κεφτεδάκια
Βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά και τον περιχύνουμε με το ξίδι για να σπάσουν οι ίνες του και να μαλακώσει. Αφαιρούμε την κόρα από το ψωμί, αλέθουμε την ψίχα σε ψίχουλα και την κρατάμε στην άκρη.
Αλέθουμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι και την ντομάτα και τα ρίχνουμε στον κιμά. Προσθέτουμε το αβγό τα μυρωδικά, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ζυμώνουμε τον κιμά να βραχεί καλά με τα υγρά του μείγματος και να αλλάξει χρώμα.
Τέλος, ρίχνουμε τα τρίμματα του ψωμιού για να απορροφήσουν τα πλεονάζοντα υγρά. Δουλεύουμε λίγο ακόμα το μείγμα μέχρι να διαλυθούν οι σβόλοι του κιμά, να ομογενοποιηθεί και να αφρατέψει. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά τουλάχιστον. 'Οσο περισσότερο μείνει στο ψυγείο τόσο πιο πολύ θα μοσχοβολούν τα κεφτεδάκια στο γιουβέτσι.
Στη συνέχεια, πλάθουμε κεφτεδάκια σε μέγεθος μπουκιάς και τα πατάμε ελαφρά ανάμεσα στις παλάμες να πλατύνουν. Χωρίς να τα αλευρώσουμε, τα τηγανίζουμε ελαφρά σε ελάχιστο ελαιόλαδο για 1 ½ λεπτό από κάθε πλευρά. Εναλλακτικά, τα αραδιάζουμε σε λαδωμένο ταψί και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220°C στον αέρα, για 15 λεπτά να ροδίσουν ελαφρά.
Σάλτσα
Πολτοποιούμε τα ντοματάκια στο μπλέντερ ή χρησιμοποιούμε αντίστοιχη ποσότητα φρέσκιας τριμμένης ντομάτας.
Ζεσταίνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σκόρδο και τον πελτέ ντομάτας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 λεπτό ανακατεύοντας.
Ρίχνουμε την ντομάτα, το ζεστό νερό, το μπαχάρι, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε τη σάλτσα στη φωτιά για 10 λεπτά ακόμα.
Γιουβέτσι
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C στον αέρα. Τοποθετούμε στη μεσαία σχάρα ένα στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος για γιουβέτσι (30 εκ.) να κάψει για 5 λεπτά.
Ρίχνουμε μέσα με προσοχή την καυτή αραιή σάλτσα και το κριθαράκι και ανακατεύουμε. Μοιράζουμε στην επιφάνεια τα κεφτεδάκια και τα κομμάτια τυριού και ψήνουμε το φαγητό για 15 λεπτά.
Ανακατεύουμε λίγο το ζουμερό κριθαράκι και σβήνουμε το φούρνο. Αφήνουμε το γιουβέτσι σε σβηστό φούρνο για 10-15 λεπτά, να σταθεί και να μελώσει το ζυμαρικό. Σερβίρουμε ζεστά τα κεφτεδάκια γιουβέτσι όσο ακόμη το κριθαράκι είναι ζουμερό και σπυρωτό.
Μυστικό
Όταν σβήσουμε το φούρνο, το κριθαράκι πρέπει να είναι αρκετά ζουμερό για να μελώσει στη συνέχεια αλλά να παραμείνει σπυρωτό στο σερβίρισμα.