13.8.24

Ρεβιθάδα με θυμάρι, λεμόνι και πιπεριές

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 3 ώρες

Υλικά για 4 μερίδες
350 γρ. ρεβίθια
50 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
200 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
100 γρ. καρότο σε μέτρια καρέ
80 γρ. σελινόριζα σε μέτρια καρέ
10 γρ. σκόρδο ψιλοκομμένο
30 γρ. πελτέ ντομάτας
2 φύλλα δάφνης
1 λίτρο νερό
40 γρ. πιπεριά κόκκινη ψητή, κομμένη σε καρέ
8 γρ. ξύσμα λεμονιού
8 γρ. χυμό λεμονιού
4 γρ. φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
2 γρ. φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
4 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι
Αλάτι

Εκτέλεση
Μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ. τα ρεβίθια σε νερό (για 12 ώρες).

Την επόμενη μέρα, τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε και τα μεταφέρουμε σε γάστρα ή ταψί.

Προσθέτουμε το νερό και τη δάφνη, σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι του (ή με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο) και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 140°C για 2-2 ½ ώρες περίπου.

Στη συνέχεια, βγάζουμε το σκεύος από το φούρνο, αλατίζουμε τα ρεβίθια και τα αφήνουμε 10-15 λεπτά να χαλαρώσουν μέσα στο ζωμό τους.

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ιδρώνουμε τα καρότα, τη σελινόριζα και το κρεμμύδι. Αλατίζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Δυναμώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε πρώτα το σκόρδο και, μόλις βγάλει το άρωμά του, τον πελτέ ντομάτας. Χαμηλώνουμε και πάλι την ένταση της εστίας και μαγειρεύουμε μέχρι να βγάλει ο πελτές τα αρώματά του.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα ρεβίθια μαζί με το ζωμό τους και σιγοβράζουμε τη ρεβιθάδα μέχρι να αρχίσουν να δένουν τα υλικά.

Παράλληλα, προσθέτουμε την ψητή πιπεριά, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και, αν χρειάζεται, λίγο ελαιόλαδο ακόμα. Τέλος, ρίχνουμε το θυμάρι και το δεντρολίβανο.

Σερβίρουμε τη ρεβιθάδα γαρνίροντας με το πράσινο μέρος του φρέσκου κρεμμυδιού.