Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
Υλικά:
(Μερίδες 5-6)
30 κολοκυθολούλουδα
3/4 φλιτζ. ρύζι Καρολίνα
1 λεμόνι
2 ξερά κρεμμύδια
1 μικρό κολοκύθι τριμμένο
4 φρέσκα κρεμμύδια
1 ντομάτα τριμμένη
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/4 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
4 κ.σ. κουκουνάρι
2 κ.σ. μαύρη σταφίδα
Αλάτι, πιπέρι
Για το ταψί
1 φλιτζ. νερό
1/4 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε το ρύζι σε ένα μπολ με νερό και το αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, το ξεπλένουμε πολύ καλά σε ένα σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό. Το αφήνουμε να στραγγίσει και στύβουμε από πάνω ένα λεμόνι. Το ανακατεύουμε.
Αφαιρούμε με προσοχή τους στήμονες από τα κολοκυθολούλουδα. Βουτάμε τους ανθούς σε ένα μπολ με νερό και τους ξεπλένουμε με προσοχή για να μην τους τραυματίσουμε. Τους αφήνουμε να στραγγίσουν.
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το ρύζι, την ντομάτα, το ξερό κρεμμύδι τριμμένο και το φρέσκο ψιλοκομμένο, το κολοκύθι, τα μυρωδικά, τις σταφίδες, το κουκουνάρι, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε τη ζουμερή γέμιση, να μοιραστούν ομοιόμορφα τα υλικά.
Βάζουμε σε ένα λουλούδι λίγο από το μείγμα. Στρίβουμε τις άκρες του λουλουδιού και σφραγίζουμε τη γέμιση. Με τον ίδιο τρόπο γεμίζουμε όλα τα κολοκυθολούλουδα. Τα αραδιάζουμε σε μικρό ταψί, στριμωχτά μεταξύ τους για να μην ανοίξουν.
Ανακατεύουμε τον πελτέ με το νερό και το λάδι και περιχύνουμε τα λουλούδια. Αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε, σε χαμηλό φούρνο, στους 170°C, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για μία ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους. Τα αφήνουμε να σταθούν σκεπασμένα για 15 λεπτά. Τα σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου με λίγο γιαούρτι.