Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Υλικά:
(Μερίδες 5)
8 χοντρά ή στρογγυλά κολοκύθια
2 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
2 καρότα σε μεγάλα κομμάτια
Λίγα κλωναράκια μαϊντανό
Λίγα κλωναράκια άνηθο
Για τη γέμιση
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
350 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
10 κ.σ. ρύζι Καρολίνα
3 κ.σ. κονιάκ
2 καρότα τριμμένα
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
Λίγα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το αβγολέμονο
2 αβγά
Χυμό από 2 ζουμερά λεμόνια
1 κ.σ. (γεμάτο) κορν φλάουρ
Εκτέλεση
Επιλέγουμε χοντρά ή στρογγυλά κολοκύθια γιατί είναι ιδανικά για γέμισμα. Τα πλένουμε, αφαιρούμε το κοτσάνι τους και λίγο από το πίσω μέρος για να στέκονται στην κατσαρόλα. Κόβουμε μία φέτα από την κορυφή που θα τη χρησιμοποιήσουμε ως καπάκι. Με το ειδικό εργαλείο ή ένα κουταλάκι, αδειάζουμε τα κολοκυθάκια από την ψίχα τους, αφήνοντας λίγη περιμετρικά στα τοιχώματα. Ψιλοκόβουμε την ψίχα των κολοκυθιών.
Γέμιση
Ζεσταίνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη σάρκα κολοκυθιού και το καρότο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμα.
Τέλος, ρίχνουμε τον κιμά και σοτάρουμε 3-4 λεπτά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Σβήνουμε με το κονιάκ.
Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε το ρύζι, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι. Συμπληρώνουμε 1 φλιτζ. νερό να χυλώσει το μείγμα και ανακατεύουμε. Γεμίζουμε με ένα κουτάλι κάθε κολοκύθι μέχρι τα 3/4 του ύψους του. Κλείνουμε τα κολοκυθάκια με τη φέτα-καπάκι και τα τοποθετούμε όρθια σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
Μπήγουμε ενδιάμεσα τις πατάτες και τα καρότα και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Συμπληρώνουμε νερό, να φτάνει μέχρι λίγο πιο πάνω από τη μέση των γεμιστών λαχανικών, και προσθέτουμε δεμένα σε ματσάκι τα κλωνάρια μαϊντανού και άνηθου. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και αφήνουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για περίπου 25 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση-μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να σκάσει το ρύζι.
Αβγολέμονο
Χαμηλώνουμε τελείως την εστία ώστε να κοπεί ο βρασμός και να μην κοχλάζει το φαγητό. Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αβγά με το λεμόνι και το κορν φλάουρ. Αραιώνουμε το μείγμα ρίχνοντας σταδιακά λίγο ζωμό από την κατσαρόλα.
Περιχύνουμε τα κολοκυθάκια με το αβγολέμονο ανακινώντας την κατσαρόλα από τα χερούλια να πάει παντού. Το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά να δέσει η σάλτσα, χωρίς όμως να έρθει σε σημείο βρασμού και να κοχλάσει. Αποσύρουμε το φαγητό από την εστία και το αφήνουμε να σταθεί σκεπασμένο για 10 λεπτά πριν το σερβίρουμε.