Βρίσκεται κοντά στο χωριό Αίγειρος και απέχει 16 χιλιόμετρα από την Κομοτηνή. Είναι χτισμένη στη θέση Φατήρ Γιακά, παραφθορά ίσως της λέξης «Βαθυρρύαξ». H ονομασία «Φανερωμένη» προέρχεται από την εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας που, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, ανακαλύφθηκε πριν από 500 χρόνια από τον Οθωμανό τσιφλικά του Φατήρ Γιακά κοντά στο μικρό παρεκκλήσι της Παναγίας των Ρόδων, στο χώρο όπου βρίσκεται σήμερα ο Αμπελουργικός Σταθμός του Αιγείρου.
Το σημερινό παρεκκλήσι ανακαινίστηκε το 1994 με δαπάνες του Αμπελουργικού Φυτωρίου Κομοτηνής και σε αυτό υπάρχει εικόνα της Παναγίας παλιότερη από τη θαυματουργή της Παναγίας Φανερωμένης. H ιερά μονή άρχισε να κατασκευάζεται το 1930 σε έκταση την οποία παραχώρησε το ελληνικό κράτος. Κατά τη διάρκεια του A' Παγκόσμιου Πολέμου, κάηκε από τους Βούλγαρους και στα ερείπιά της βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας, n οποία μέχρι το 1955 φυλασσόταν στο Μητροπολιτικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής.
Στη συνέχεια, ο τότε Μητροπολίτης, Τιμόθεος (1957-1974), αποφάσισε να μεταφερθεί η εικόνα στο φυσικό της χώρο. H μεταφορά έγινε τον Ιούλιο του 1955, οπότε ξεκίνησε η ανοικοδόμηση των κτισμάτων της μονής. Τα κελιά ολοκληρώθηκαν το 1958 και το 1971 ανεγέρθηκε το επιβλητικό κωδωνοστάσιο. Στη βόρεια πλευρά του περιβόλου της μονής οικοδομήθηκε το 1970 παρεκκλήσι αφιερωμένο στη Ζωοδόχο Πηγή, όπου υπάρχει και αγίασμα.
Σε μαρμάρινο προσκυνητάρι βρίσκεται η εικόνα της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής. Το 1969 η μονή έγινε πάλι ανδρώα. Πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου, στην απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.