13.8.24

Χταπόδι ψητό με φάβα-μαγιονέζα

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά 
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ½ ώρα

Υλικά για 4 άτομα
Για τη φάβα
500 γρ. φάβα
100 γρ. νηστίσιμη μαγιονέζα
100 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φύλλο δάφνης
1.200 γρ. ζωμό κότας ή νερό
1 καρότο ψιλοκομμένο

Για το χταπόδι
1 χταπόδι (περίπου 1 κιλό με 1.200 γρ.)
4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό ή από κρασί
1 φύλλο δάφνης
1 σκελίδα σκόρδο
1 πρέζα ρίγανη

Εκτέλεση
Φάβα
Ξεπλένουμε με νερό τη φάβα και την αφήνουμε να στραγγίσει.

Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Ρίχνουμε τη φάβα και τη σοτάρουμε για λίγα λεπτά να λαδωθεί.

Προσθέτουμε το ζωμό, τη δάφνη, και το καρότο και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει η φάβα.

Σουρώνουμε τη φάβα κρατώντας το ζωμό της και την πολτοποιούμε πολύ καλά προσθέτοντας σταδιακά ζωμό μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή υφή. Τέλος, ενσωματώνουμε τη μαγιονέζα, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν.

Χταπόδι ψητό
Καθαρίζουμε το χταπόδι και το βάζουμε ολόκληρο σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, τη δάφνη, το σκόρδο και τη ρίγανη και ανακατεύουμε καλά.

Απλώνουμε σταυρωτά στον πάγκο δύο μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο και ακουμπάμε επάνω ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Τοποθετούμε στο κέντρο το χταπόδι και το περιχύνουμε με το μείγμα. Πιάνουμε σταυρωτά το αντικολλητικό χαρτί και κλείνουμε με το αλουμινόχαρτο σε πακέτο, όχι πολύ σφιχτό, γιατί φουσκώνει με το ψήσιμο.

Ψήνουμε το χταπόδι για περίπου μία ώρα και 15 λεπτά έως 1 ½ ώρα στους 180°C. Σερβίρουμε το χταπόδι με τη φάβα.