Η Ιερά Μονή Εισοδίων Θεοτόκου και Αγίου Παντελεήμονα βρίσκεται έξω από την Αγιά, σε πλάτωμα του Κισσάβου. H ίδρυσή της τοποθετείται στην υστεροβυζαντινή περίοδο, όταν ακόμη η περιοχή ήταν γνωστή ως 'Ορος των Κελλίων, λόγω του πλήθους των μοναστηριών και των ασκηταριών. Όπως προκύπτει από οθωμανικά κατάστιχα, η μονή επανιδρύθηκε το 16ο αιώνα, οπότε προστέθηκε η τιμή του Αγίου Παντελεήμονα, και άκμαζε μέχρι το 19ο αιώνα. Από την κύρια ιστορική φάση της ακμής της το 16ο αιώνα, διασώζεται το Καθολικό,
Ο διώροφος πύργος του ηγούμενου και η τράπεζα στα δυτικά, ενώ στα ανατολικά και νότια, όπου υπήρχαν οι παλιές πτέρυγες των κελιών, απέμεινε μόνον ο εξωτερικός τοίχος. Το σωζόμενο Καθολικό, που περιβάλλεται από φρουριακό συγκρότημα ανατολικά, νότια και δυτικά, ακολουθεί τον Αθωνίτικο τύπο ναοδομίας. Είναι τρίκογχος ναός σταυροειδής, εγγεγραμμένος. Ο κεντρικός χώρος καλύπτεται με οκτάπλευρο τρούλο και τα γωνιαία διαμερίσματα με φουρνικά (ασπιδώματα).
Οι κίονες είναι μαρμάρινοι και δύο από αυτούς φέρουν ανάγλυφα κιονόκρανα μεσοβυζαντινής εποχής. Το Ιερό Βήμα χωρίζεται σε τρία τμήματα που επικοινωνούν μεταξύ τους με τοξωτά ανοίγματα. Το κεντρικό τμήμα καλύπτεται με καμάρα και τα πλαϊνά με τρουλίσκους, ενώ ο νάρθηκας με τρία φουρνικά. Το κτίριο είναι καλοχτισμένο με στρώσεις λαξευμένων λίθων και πλίνθων. Ιδιαίτερη επιμέλεια έχει ο τρούλος, όπου εναλλάσσεται τριπλή σειρά πλίνθων. Από τις αρχές του 18ου αιώνα η μονή εισέρχεται σε ανακαινιστική φάση.
Στο τέμπλο του 1579 τοποθετούνται νέες εικόνες (1711) και αγιογραφείται το Καθολικό και ο νάρθηκας (1724). Ο ζωγράφος Γαβριήλ δημιουργεί ένα εικονογραφικό πρόγραμμα με ψηλόλιγνες μορφές, ασκητικά πρόσωπα και κίνηση στην πτυχολογία των ενδυμάτων, αποκαλύπτοντας την καλή γνώση της εικονογραφικής τέχνης. Την εποχή αυτή αναφέρεται μια νέα επωνυμία της μονής ως Παναγία η Κλαδιώτισσα, και με αυτήν σχετίζεται η εικόνα των Εισοδίων του τέμπλου, που περιβάλλεται από ανθοφόρο βλαστό και επιστέφεται από τη Θεοτόκο ως Βάτο.
Ο διώροφος πύργος του ηγούμενου φέρει στον όροφο μικρό παρεκκλήσι, τοιχογραφημένο στα τέλη του 16ου αιώνα από ζωγράφο που είχε επαφές με την τέχνη της δυτικής Μακεδονίας. H τράπεζα είναι και αυτή τοιχογραφημένη και σώζει επιγραφή του 1616. Από τον Ιούνιο του 2005 η μονή λειτουργεί ως αντρικό μοναστήρι. Εορτάζει στις 21 Νοεμβρίου τα Εισόδεια της Θεοτόκου, στις 27 Ιουλίου τη μνήμη του Αγίου Παντελεήμονα και στις 6 Μαίου τη μνήμη της Αγίας Σοφίας της νέας της εν Κλεισούρα.