7.8.24

Λαμπροκούλουρα

Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 1 ½ ώρα
Χρόνος ψησίματος: 50 λεπτά

Υλικά για μια μεγάλη λαμπροκουλούρα
500 γρ. σκληρό αλεύρι
500 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
50 γρ. νωπή μαγιά
1 κ. γ. μαχλέπι κοπανισμένο σε σκόνη
½ κ. γ. μαστίχα κοπανισμένη σε σκόνη μαζί με 1 κ. γ. ζάχαρη
50 γρ. ζάχαρη
300 ml νερό χλιαρό
300 ml γάλα χλιαρό
100 γρ. βούτυρο λιωμένο
15 γρ. αλάτι
3 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ. γ. ξύσμα πορτοκαλιού
Λίγο ελαιόλαδο για το λάδωμα των χεριών και του μπολ
Σουσάμι
Κόκκινο αβγό για τη διακόσμηση

Εκτέλεση
Θρυμματίζουμε στον κάδο του μίξερ τη μαγιά και στη συνέχεια τη διαλύουμε τελείως στο χλιαρό νερό ανακατεύοντας με το χέρι. Ανακατεύουμε μέσα στο μείγμα 2 κ.γ. ζάχαρη (από τη συνολική ποσότητα) και περίπου 6 κ.σ. από το σκληρό αλεύρι, μέχρι να αποκτήσουμε έναν πηχτό και λείο χυλό. Τον σκεπάζουμε με πετσέτα και τον αφήνουμε περίπου 20 λεπτά σε ζεστό σημείο, μέχρι να διπλασιαστεί σχεδόν σε όγκο.

Χτυπάμε σε ένα μπολ δύο αβγά. Ανακατεύουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι (και τα δύο είδη) με τη μαστίχα, το μαχλέπι, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλάτι.

Ρίχνουμε στο μείγμα της μαγιάς την υπόλοιπη ζάχαρη και το βούτυρο και τα χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τα χτυπημένα αβγά και ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα 1-2 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν πλήρως από το μείγμα. Στη συνέχεια, ενσωματώνουμε σταδιακά το γάλα ενώ ανακατεύουμε.

Προσαρμόζουμε στο μίξερ το εξάρτημα του γάντζου και δουλεύουμε με αυτό τα υλικά προσθέτοντας σταδιακά και το μείγμα των αλεύρων, ενώ ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να το πάρει όλο. Δυναμώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη λεία, ελαστική και εύπλαστη.

Λαδώνουμε τα χέρια μας και τυλίγουμε τη ζύμη σε μπάλα. Τη μεταφέρουμε σε μεγάλο λαδωμένο μπολ ή λεκάνη. Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για μία ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.

Ντύνουμε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα. 'Ενα στρογγυλό σκεύος θα κρατήσει καλύτερα το σχήμα της λαμπροκουλούρας, αλλά η διάμετρός του πρέπει να είναι περίπου 35 εκ. για να έχει περιθώριο το ψωμί να φουσκώσει Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε μια κοινή λαμαρίνα του φούρνου στην οποία στρώνουμε τη λαδόκολλα.

Κρατάμε στην άκρη το 1/3 της ζύμης για να διακοσμήσουμε στο τέλος τη λαμπροκουλούρα και χωρίζουμε την υπόλοιπη σε τρία ίσα μέρη. Πλάθουμε τρία χοντρά κορδόνια ίσου πάχους και μήκους. Κυλάμε σε σουσάμι αυτό που θα χρησιμοποιήσουμε ως μεσαίο στο πλέξιμο ώστε να καλυφθεί τελείως. Τα πλέκουμε ξεκινώντας από το κέντρο, πρώτα προς τη μια κατεύθυνση και μετά προς την άλλη, μέχρι να αποκτήσουμε ένα μεγάλο πλεκτό κορδόνι. Το κλείνουμε δίνοντάς του το σχήμα κουλούρας. Τη μεταφέρουμε στο λαδωμένο ταψί.

Πλάθουμε με το ζυμάρι που κρατήσαμε τέσσερα λεπτά κορδόνια και τα κυλάμε στο σουσάμι. Τα πλέκουμε ανά δύο και σχηματίζουμε με αυτά ένα σταυρό που τοποθετούμε στο κέντρο της κουλούρας. Στο κέντρο στερεώνουμε και το αβγό. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε το ψωμί να φουσκώσει για περίπου 50-60 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.

Χτυπάμε σε ένα μπολ το τρίτο αβγό και αλείφουμε καλά την κουλούρα. Την ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Την αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει.