8.8.24

Μαμαδίστικο γλυκό με κράκερ και κρέμα βανίλιας

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος βρασμού: 10 λεπτά

Υλικά
(Μερίδες 12)
2 ½ συσκευασίες (των 140 γρ.) κλασικά τετράγωνα κράκερ + λίγα επιπλέον σπασμένα για την επιφάνεια
250 γρ. γάλα
3 κ.σ. κονιάκ
350 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά κρύα
Λίγη άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα

Για την κρέμα
1.250 ml γάλα
100 γρ. κορν φλάουρ
100 γρ. ζάχαρη
2 κρόκους αβγών
2 κάψουλες
βανίλιας
50 γρ. βούτυρο

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε μια μικρή κατσαρόλα τους κρόκους, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και τη βανίλια, προσθέτοντας σταδιακά 1 φλιτζ. γάλα (από τα 1.250 ml). Δουλεύουμε καλά το μείγμα με το σύρμα να διαλυθεί το κορν φλάουρ και να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Συμπληρώνουμε το υπόλοιπο γάλα χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα και αφήνουμε την κρέμα σε χαμηλή φωτιά να έρθει σε σημείο βρασμού και να πυκνώσει. Ανακατεύουμε τακτικά μέχρι να δέσει. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 7-8 λεπτά. Την αποσύρουμε από την εστία και ενσωματώνουμε το βούτυρο.

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το γάλα (250 γρ.) με το κονιάκ. Βουτάμε ένα ένα τα κράκερ και τα στρώνουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος 20x30 εκ. Όπου χρειάζεται, κόβουμε κράκερ για να καλύψουμε τυχόν κενά ώστε η βάση του γλυκού να είναι τελείως συμπαγής

Περιχύνουμε σιγά με τη μισή κρέμα, προσέχοντας να μην ανασηκωθούν τα κράκερ. Επαναλαμβάνουμε μια στρώση κράκερ βουτηγμένων στο γάλα. Απλώνουμε από πάνω την υπόλοιπη κρέμα και ολοκληρώνουμε με μια στρώση κράκερ βουτηγμένων στο γάλα. Παγώνουμε το μιλφέιγ στο ψυγείο για μερικές ώρες (ιδανικά όλη τη νύχτα).

Χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος σε σαντιγί, μέχρι να σχηματίζονται στην επιφάνειά της κορυφές που στέκονται. Τη βάζουμε σε κορνέ με μύτη αστέρι. Κάνουμε ροζέτες σαντιγί στην επιφάνεια του γλυκού. Πασπαλίζουμε με σπασμένα κράκερ και λίγη άχνη ζάχαρη. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.