5.8.24

Κροκέτες με αβγά του Πάσχα και μανιτάρια

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 60 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 45 λεπτά

Υλικά για 4 μερίδες
6 αβγά σφιχτά ψιλοκομμένα
1 κρόκο ωμού αβγού
500 γρ. λευκά μανιτάρια πολύ ψιλοκομμένα (σαν κιμάς)
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 φλιτζ. κασέρι τριμμένο
1 φλιτζ. ρεγκάτο τριμμένο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 σφηνάκι κρασί
2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Για την μπεσαμέλ
1 λίτρο γάλα χλιαρό
120 γρ. αλεύρι
120 γρ. βούτυρο αγελάδας

Για το πανάρισμα
2 αβγά χτυπημένα
Φρυγανιά τριμμένη
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι και σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια με το σκόρδο. Σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και το μαϊντανό και αφήνουμε τα μανιτάρια στη φωτιά μέχρι να απορροφήσουν εντελώς τα υγρά τους. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ: Ανακατεύουμε σε ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι με το σύρμα το βούτυρο με το αλεύρι και όταν αποκτήσουν κρεμώδη υφή ρίχνουμε, σταδιακά και ανακατεύοντας συνεχώς, το γάλα.

Μόλις δέσει η μπεσαμέλ, την κατεβάζουμε από τη φωτιά, ενσωματώνουμε το ρεγκάτο ανακατεύοντας και την αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα μανιτάρια, το κασέρι, τον κρόκο και τα σφιχτά αβγά. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για μία ώρα να σφίξει.

Ζεσταίνουμε άφθονο ελαιόλαδο σε ένα κατσαρολάκι. Πλάθουμε μεγάλες κροκέτες από το μείγμα, τις περνάμε πρώτα από το αβγό και μετά από τη φρυγανιά. Τις τινάζουμε να φύγει η περιττή φρυγανιά και τις τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τις βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν από το λάδι.

Μυστικά
Χρησιμοποιούμε ό,τι τυριά προτιμάμε ή έχουμε στο ψυγείο μας. Δίνουμε ακόμα μεγαλύτερη νοστιμιά στις κροκέτες προσθέτοντας στο μείγμα 1 κ. γ. ρίγανη ή θυμάρι.