13.8.24

Φρυγανιά Ζακύνθου, το δροσερό γλυκό των Επτανήσων

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

Υλικά
(Μερίδες 12)
250 ml σιρόπι από γλυκό κουταλιού ζεστό (ή απλό σιρόπι με αναλογία ζάχαρης-νερού ένα προς ένα)
1 πακέτο φρυγανιές
500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά κρύα
Κανέλα για πασπάλισμα

Για την κρέμα
1.200 γρ. γάλα
120 γρ. κορν φλάουρ
100 γρ. ζάχαρη
3 κρόκους αβγών
1 κάψουλα βανίλιας
50 γρ. βούτυρο
1 ξύλο κανέλας

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ με σύρμα τους κρόκους, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και τη βανίλια. Προσθέτουμε 1 φλιτζ. από το συνολικό γάλα να αραιώσει το μείγμα. Το μεταφέρουμε σε μικρή κατσαρόλα και ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα και το ξύλο κανέλας. Ανακατεύοντας συνεχώς, αφήνουμε την κρέμα να δέσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 7-8 λεπτά. Την αποσύρουμε από την εστία και ενσωματώνουμε το βούτυρο, ανακατεύοντας να λιώσει.

Καλύπτουμε τη βάση ενός πυρίμαχου σκεύους 20 x 30 εκ. με φρυγανιές. Τις ραντίζουμε με το χλιαρό σιρόπι και τις πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα. Επαναλαμβάνουμε μια στρώση φρυγανιάς την οποία βρέχουμε με το υπόλοιπο σιρόπι. Πιέζουμε ελαφρά τις φρυγανιές να κολλήσουν οι δύο στρώσεις.

Αφήνουμε τη βάση του γλυκού για 5 λεπτά να απορροφήσει το σιρόπι. Στη συνέχεια περιχύνουμε σιγά σιγά με τη ζεστή κρέμα. Αφήνουμε το γλυκό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και έπειτα το βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες μέχρι να παγώσει και σταθεροποιηθεί καλά ώστε να κόβεται.

Χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος μέχρι να σχηματίζονται στην επιφάνειά της κορυφές που στέκονται. Τη βάζουμε σε κορνέ με χοντρή μύτη. Όταν παγώσει η «φρυγανιά», γαρνίρουμε την επιφάνεια με σαντιγί και πασπαλίζουμε με κανέλα. Κόβουμε το γλυκό σε κομμάτια και το σερβίρουμε πάντα παγωμένο.