17.9.24

Πιερία: Δίον

Με ορμητήριο το Ελατοχώρι, οδηγείτε 28 χλμ. μέχρι την πόλη της Κατερίνης και από εκεί άλλα οκτώ για να φτάσετε στο Δίον. Το αρχαιολογικό πάρκο-που πρέπει να επισκεφτείτε-είναι ένας από τουs σημαντικότερουs μουσειακούς χώρoυς της Ελλάδας. Τα 1.500 τ.μ. που στεγάζουν τα ευρήματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού περιλαμβάνουν έναν πανέμορφο κήπο, με πλακόστρωτουs δρόμουs, ρυάκια και πράσινο.

O αυτοκινητόδρομος που διασχίζει το πάρκο χωρίζει τον χώρο σε δύο μέρη. Στο ένα βρίσκονται τα θέατρα και οι ναοί του Δία, τηs Ίσιδοs και της Αρτέμιδος, ενώ στον άλλο μεταξύ άλλων θα δείτε την αγορά, τις θέρμες και την έπαυλη του Διονύσου. Από την είσοδο του μουσείου προχωράτε στον πλακόστρωτο δρόμο που οδηγεί στο ιερό τnς Δήμητρας. Εκεί βρέθηκε και το αρχαιότερο αντικείμενο, έναs δακτυλιόλιθοsτου 15ου αι. π.Χ., μυκηναϊκής καταγωγής.

Διασχίζονταs το ιερό βρίσκεστε μπροστά στον ναό του Δία, ενώ στα δεξιά σας βλέπετε το ιερό της Ίσιδος, εκεί όπου λατρεύτηκαν αρχικά η Αφροδίτη και η Άρτεμις. Αργότερα, στην ελληνιστική εποχή η Άρτεμις αντικαταστάθηκε από την Αιγύπτια θεά Ίσιδα που προστάτευε τις λεχώνες. Στον ίδιο χώρο και απέναντι από τα ιερά βρίσκονται τα δύο θέατρα. Το ρωμαϊκό θέατρο ήταν μεταγενέστερο του ελληνιστικού, που κτίστηκε από τον Φίλιππο τον Ε’.

Από την άλλη πλευρά του δρόμου συναντάτε την αγορά, την πόλη του Δίου με τα 670 μέτρα μήκος. Στη δεξιά πλευρά είναι τοποθετημένες οι μεγάλες θέρμες, τα δημόσια λουτρά, γεμάτεs από ψηφιδωτά και αγάλματα, ενώ δίπλα βρισκόταν το ωδείο και σε απόσταση αναπνοής η Κοιμητηριακή Βασιλική, το μέρος όπου συγκεντρώθηκαν οι κάτοικοι του Δίου κατά τη διάρκεια τnς παρακμής του. Από τα πιο αξιοπρόσεκτα μνημεία, τέλοs, είναι εκείνο τηs έπαυλης του Διονύσου.

Το συγκρότημα τηs έπαυλης περιλάμβανε κατοικία, έναν ναΐσκο και αίθουσα συμποσίου. Εκεί σώζεται και το περίφημο ψηφιδωτό του Διονύσου, πάνω σε άρμα που το σέρνουν δύο θαλάσσιοί πάνθηρεs και το οδηγούν δύο θαλάσσιοι Κένταυροι.