14.7.22

Σάλτσα βασιλικού (pesto)

Από τις πιο αγαπημένες συνταγές της μεσογειακής κουζίνας για ζυμαρικά, με την ξεχωριστή γεύση του βασιλικού.

για 4 άτομα
1 φλιτζ. τσαγιού φρέσκα φύλλα βασιλικού
80 γραμ. παρμεζάνα
50 γραμ. κουκουνάρι
1 φλιτζ. τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι

Πλένετε τα φυλλαράκια του βασιλικού και τα σκουπίζετε με καθαρή πετσέτα κουζίνας.

Τα ρίχνετε στο μπλέντερ και προσθέτετε την παρμεζάνα, το κουκουνάρι και το μισό ελαιόλαδο. Τα χτυπάτε για λίγο όλα μαζί, μέχρι να πολτοποιηθούν.

Σταματάτε το μπλέντερ και προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι. Τα χτυπάτε για 1 λεπτό ακόμη, δοκιμάζετε και ρίχνετε αλάτι σύμφωνα με τη γεύση σας.

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

Εάν θέλετε, μπορείτε να ετοιμάσετε μεγαλύτερη ποσότητα σάλτσας και να τη διατηρήσετε σε κλειστό γυάλινο μπολ στο ψυγείο σας, για αρκετές μέρες.

Για να διατηρήσουν ro όμορφο πράσινο χρώμα τους τα φυλλαράκια του βασιλικού και κατ' επέκταση η σάλτσα του, θα πρέπει η σάλτσα να γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο σε μαρμάρινο γουδί, όπου χτυπάτε πρώτα τα φυλλαράκια του βασιλικού με το κουκουνάρι και λίγο λάδι και σταδιακά προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά.