3.7.22

Ζύμη τάρτας

Μιά ζύμη εύκολη στην προετοιμασία της, με πολλές εφαρμογές τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική.

για φόρμα τάρτας 28 εκ.
2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
120-150 γραμ. βούτυρο (ή μαργαρίνη)
1 αβγό ή 2 κρόκους αβγών
1 πρέζα αλάτι
βούτυρο και αλεύρι (για τη φόρμα)

για πάστα Φλώρα
5-6 κουτ. σούπας ζάχαρη

για πάστα μπριζέ
ελάχιστη ζάχαρη ή καθόλου

Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα και κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο. Ρίχνετε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη (σε κομμάτια), τη ζάχαρη, το αβγό, το αλάτι και αρχίζετε να ζυμώνετε με τα χέρια, μέχρι να πετύχετε μια ζύμη σαν χοντρά ψίχουλα (εάν χρειαστεί, προσθέστε μερικές κουτ. σούπας παγωμένο νερό).

Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγετε σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για 30 λεπτά τουλάχιστον, πριν τη χρησιμοποιήσετε.

Τοποθετείτε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγετε με πλάστη σε φύλλο. Με τη βοήθεια του πλάστη, απλώνετε το φύλλο, σε καλά αλευρωμένη και βουτυρωμένη φόρμα τάρτας.

Στρώνετε το φύλλο φροντίζοντας να ανεβαίνει και στα πλαϊνά τοιχώματα. Κόβετε τις άκρες που περισσεύουν ρολάροντας και πιέζοντας με τον πλάστη.

Για να μη χάσει το σχήμα της, κατά το ψήσιμο και ιδιαίτερα όταν θέλετε να την ψήσετε άδεια, τρυπάτε καλά όλη την επιφάνειά της με πιρούνι. Στη συνέχεια την καλύπτετε με χαρτί ψησίματος, που θα το γεμίσετε με φασόλια.

Ψήνετε την τάρτα σας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για όση ώρα απαιτεί η συνταγή σας.

Χρόνος αναμονής στο ψυγείο: 30 λεπτά
Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά

Υπάρχουν δύο βασικές ζύμες για τις τάρτες: Η πάστα Φλώρα με ζάχαρη που είναι ιδανική για όλες τις γλυκιές τάρτες και η πόστα μπριζέ με ελάχιστη ή χωρίς καθόλου ζάχαρη ιδανική για τις αλμυρές τάρτες.