Νόστιμο και ασυνήθιστο πιάτο, ιδανικό για τους χειμωνιάτικους μήνες, θα ξεχωρίσει στο Κυριακάτικο τραπέζι σας ή σε ένα τραπέζι με φίλους.
για 8 άτομα
1.300 γραμ. μοσχάρι (κατά προτίμηση κιλότο)
¾ φλιτζ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί (προαιρετικά)
½ φλιτζ. τσαγιού βούτυρο
1 κιλό κυδώνια (κομμένα σε φέτες)
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι
Πλένετε και καθαρίζετε τα κυδώνια και τα κόβετε σε φέτες. Ζεσταίνετε λίγο βούτυρο σε τηγάνι, τα σοτάρετε ελαφρά και τα αφήνετε στην άκρη.
Κόβετε το κρέας σε μερίδες. Ζεσταίνετε το βούτυρο σε κατσαρόλα και τσιγαρίζετε το κρέας μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Το σβήνετε με το κρασί (εάν βάλετε), και προσθέτετε νερό τόσο, ώστε να σκεπάζει το κρέας.
Αλατοπιπερώνετε, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το κρέας να σιγοβράσει για ½ ώρα περίπου. Στη συνέχεια, προσθέτετε τα κυδώνια και τη ζάχαρη.
Σκεπάζετε ξανά την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και τα κυδώνια.
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 1- ½ ώρα
Μπορείτε να το συνοδεύσετε με μια λαχανοσαλάτα ή με μπρόκολο ή κουνουπίδι μαγειρεμένα στον ατμό.