11.7.22

Νομός Φωκίδας: Με παγκόσμια ακτινοβολία


Τόπος φιλόξενος, με πολλές φυσικές ομορφιές και μακρά ιστορική διαδρομή. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Άμφισσα, τα ιστορικά Σάλωνα, πόλη με αξιόλογα μνημεία. Οι Δελφοί ο «ομφαλός της Γης», αποτελούν πόλη έλξης πολυάριθμων επισκεπτών όλες τις εποχές του χρόνου. Στολίδι του νομού, η παλαιά ναυτική πολιτεία του Γαλαξιδίου, που διατηρεί με ζήλο την παραδοσιακή ομορφιά της. Οι παραλιακοί οικισμοί κατά μήκος των ακτών του Κορινθιακού κόλπου προσφέρονται για ευχάριστες εκδρομές, το ίδιο και τα γραφικά ορεινά χωριά.

Άμφισσα: Διοικητικό και οικονομικό κέντρο του νομού, με ιστορία πολλών αιώνων. Ο σύγχρονος οικισμός διατηρεί την παραδοσιακή του όψη, ενώ ο απέραντος ελαιώνας και το κάστρο στην κορυφή τού δίνουν ιδιαίτερο χρώμα.

Αρτοτίνα: Γραφικό ορεινό κεφαλοχώρι, σε ράχη των Βαρδουσίων. Σύμφωνα με μια εκδοχή, η Αρτοτίνα ήταν η γενέτειρα του Φιλικού, οπλαρχηγού και ήρωα της Επανάστασης του ’21, Αθανασίου Διάκου. Εδώ και η μονή του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου, όπου μόνιασε σε νεαρή ηλικία ο Αθανάσιος Διάκος.

Γαλαξίδι: Λιμάνι με μεγάλη παράδοση στη ναυτιλία, στις νότιες ακτές του ομώνυμου όρμου. Η γραφική ρουμελιώτικη κωμόπολη με τα παλαιά αρχοντικά γνώρισε ιδιαίτερη ακμή το 19ο αι. χάρη στα ιστιοφόρα πλοία της. Εκεί οι βραχονησίδες Αψηφιά και Άγιος Γεώργιος, στην είσοδο του όρμου Γαλαξιδίου, αλλά και το Ναυτικό μουσείο, ένα από τα παλαιότερα της χώρας. | Κολύμπι: Στις παραλίες της περιοχής του Γαλαξιδίου (Καλαφάτη κ.ά.) και στην παραλία Αγίων Πάντων.

Ιτέα: Σύγχρονη παραλιακή κωμόπολη με αξιόλογη τουριστική κίνηση, η Ιτέα-οφείλει την ονομασία της στις πολλές ιτιές που φύτρωναν άλλοτε εδώ-είναι χτισμένη στο μυχό του ομώνυμου κόλπου, στο άκρο του εκτεταμένου ελαιώνα που ξεκινά από την Άμφισσα. Από το εμπορικό λιμάνι της διακινούνται οι βωξίτες του Παρνασσού. | Κολύμπι: Στις παραλίες της περιοχής (Τροκαντερό, Μαϊάμι, Ναυσικά κ.ά.)

Γύρω νησιά | Τριζόνια: Γραφικό νησάκι του Κορινθιακού κόλπου με παραδοσιακό χρώμα, απέναντι από τους οικισμούς Γλυφάδα, Χάνια και Σπηλιά του Δήμου Τολοφώνος. Το θαυμάσιο φυσικό ανάγλυφο, οι δαντελωτές ακρογιαλιές και το ήρεμο τοπίο γοητεύουν τους επισκέπτες. Καίκια συνδέουν τις αντικρινές ακτές του νομού Φωκίδας με το λιμάνι του οικισμού, όπου δένουν πολυάριθμα εκδρομικά σκάφη. Στο νησάκι δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα. | Κολύμπι: Στις ακρογιαλιές του νησιού.

Νησίδες: Ανατολικά από τα Τριζόνια, οι βραχονησίδες Άγιος Ιωάννης και Πρασούδι. Μπροστά από τον όρμο Γαλαξιδίου, οι βραχονησίδες Αψηφιά και Άγιος Γεώργιος.

Δελφοί: Ο «ομφαλός της Γης» βρίσκεται σε μοναδική τοποθεσία, στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού. Τα σημαντικότερα μνημεία είναι ο δωρικός περίπτερος ναός του Απόλλωνα, στο εσωτερικό του οποίου βρισκόταν το άδυτο, η έδρα του Μαντείου, ο Θησαυρός των Αθηναίων, ο Βωμός των Χίων, η Στοά των Αθηναίων, το Θέατρο, το Στάδιο, το Γυμνάσιο.

Τι να ψωνίσετε: Τις περίφημες ελιές της Άμφισσας, τα παξιμάδια της Δεσφίνας, τα γλυκά ραβανί (ρεβανί) και αμύγδαλο από το Γαλαξίδι, γαλακτοκομικά προϊόντα (φέτα, πρόβειο γιαούρτι), χυλοπίτες, τραχανά, μέλι. | Αν έχετε σκάφος: Θα δέσετε στο Γαλαξίδι και την Ιτέα. | Ορειβατικά καταφύγια: Στα Βαρδούσια, στη θέση «Πιτιμάλικο» σε υψόμετρο 1.750 μέτρων, χωρητικότητας 17 ατόμων. Πληροφορίες: ΕΟΣ Άμφισσας. Στα Βαρδούσια, στη θέση «Πιτιμάλικο-Μετερίζια» σε υψόμετρο 1.900 μέτρων, χωρητικότητας 18 ατόμων. Πληροφορίες: Πεζοπορικός Όμιλος Αθηνών. Στην Γκιώνα, στη θέση «Λάκκα Καρβούνη» σε υψόμετρο 1.900 μέτρων, χωρητικότητας 20 ατόμων. Πληροφορίες: Πεζοπορικός Όμιλος Αθηνών. | Σπορ: Αναρρίχηση στην Γκιώνα (περιοχή Συκιάς Λιδορικίου), αλεξίπτωτο πλαγιάς.