6.7.22

Σχοινούσα: Ωδή στη γαλήνη


Η Σχοινούσα, ανάμεσα στην Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, ανήκει στο σύμπλεγμα των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων. Με τις θαυμάσιες δαντελωτές ακρογιαλιές, τις όμορφες παραλίες, του χαμηλούς λόφους και το γαλήνιο φυσικό περιβάλλον του, το νησί κερδίζει από την πρώτη στιγμή τη συμπάθεια όσων το επισκέπτονται. Οικιστικοί πυρήνες της Σχοινούσας είναι η Παναγιά, η Μεσαριά και το Μερσίνι, γραφικό λιμάνι. Σε όλο το νησί υπάρχουν διάσπαρτες εξοχικές κατοικίες.

Σχοινούσα (Παναγιά): Στην καρδιά του νησιού, η Σχοινούσα ή Παναγιά με τα κάτασπρα σπίτια και τα γραφικά σοκάκια απλώνεται σε χαμηλό λόφο με όμορφη θέα. Οι δαντελωτές ακρογιαλιές και οι θαυμάσιες αμμουδερές παραλίες στο νότιο τμήμα του νησιού προσελκύουν το ενδιαφέρον των παραθεριστών. | Κολύμπι: Στο Τσιγκούρι, στο Λιβάδι, στις ακρογιαλιές της Αλυγαριάς, στη Φουντάνα, στον Αλμυρό, στις παραλίες Βαζαίου (Μπαζαίου) και Λιώλιου.

Μεσαριά: Μικρός αγροτικός οικισμός στο βόρειο τμήμα του νησιού, περιτριγυρισμένη από χωράφια και ξερολιθιές. Λίγο πιο κει ο Γερο-Λιμιώνας, γραφικός ορμίσκος με γαλαζοπράσινα νερά. | Κολύμπι: Στην ακρογιαλιά Μερσίνι και στο Σιφνέικο, στο Φύκιο, στην Ψιλή Άμμο και στο Γερο-Λιμιώνα.

Φάβα: Μπορεί η Σχοινούσα να είναι ένα μικρό νησί, ωστόσο η φήμη της για τη γεύση της φάβας της είναι μεγάλη και ανταγωνίζεται εκείνη της Σαντορίνης. Η παραγωγή είναι μεν περιορισμένη και διατίθεται σχεδόν αποκλειστικά για ντόπια χρήση, ωστόσο αν βρεθείτε εκεί μην παραλείψετε πρώτα να τη δοκιμάσετε και έπειτα να αγοράσετε για το σπίτι.

Τι να ψωνίσετε: Κοπανιστή, λαδοτύρι, κεφαλοτύρι, ξινομυζήθρα, φάβα, αρτοσκευάσματα, «ρακόμελο» (ρακή με μέλι). | Τοπικές νοστιμιές: Αστακομακαρονάδα, αρνί στο φούρνο με ρύζι, «μελετίνια» (τυροπιτάκια με μυζήθρα, αβγό και ζάχαρη), ξεροτήγανα, αμπελοφάσουλα. Παστέλι σε λεμονόφυλλα, σε γιορτές, γάμους και βαφτίσια. | Αν έχετε σκάφος: Θα δέσετε στο Μερσίνι.