18.7.22

Νομός Έβρου: Φύση από μετάξι


Στο βορειοανατολικό άκρο της χώρας με πρωτεύουσα την Αλεξανδρούπολη, ολόκληρος ο νομός διαθέτει εντυπωσιακή βιοποικιλότητα, περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος (δέλτα Έβρου, δάσος Δαδιάς, Σαμοθράκη κ.ά.), ενδιαφέροντες αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, πλούσια πολιτιστική παράδοση και αξιόλογη τουριστική υποδομή.

Αλεξανδρούπολη: Η καρδιά του νομού, το μοναδικό μεγάλο λιμάνι της Θράκης και ο σπουδαιότερος συγκοινωνιακός κόμβος της. Χαρακτηριστικό σύμβολο της πόλης, ο Φάρος στην παραλία. Στις βόλτες σας, θα συναντήσετε τα Παλαιά Σπίτια με τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική των αρχών του 20ού αιώνα, με ευρωπαϊκά και ανατολίτικα στοιχεία. Εκεί και το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, το Εκκλησιαστικό της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως, αλλά και το Χλωρίδας και Πανίδας με εκθέματα από το δέλτα του Έβρου. Επισκεφθείτε ακόμη το υπαίθριο ιερό των Θρακών-σε ύψωμα, κοντά στο χωριό Κίρκη. | Κολύμπι: Σε όλο το παραλιακό μέτωπο έως τη Μάκρη.

Διδυμότειχο: Όμορφη πόλη, χτισμένη στη συμβολή των ποταμών Έβρου και Ερυθροπόταμου. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, «Διδυμότειχο» σημαίνει «διδυμάρικο κάστρο». Εκεί και το Μεγάλο Τζαμί, το παλαιότερο σε ευρωπαϊκό έδαφος μουσουλμανικό τέμενος, τα οθωμανικά λουτρά του Φεριντούν Αχμέτ Μπέη και του Ορούτς Πασά (Λουτρά του Έρωτα)-μοναδικό στον ελλαδικό χώρο. Ακόμη, επισκεφθείτε το κάστρο το Πυθίου, στο άκρο του ομώνυμου χωριού και την αρχαία Πλωτινόπολη, στο λόφο της Αγίας Πέτρας.

Λουτρός: Κεφαλοχώρι χτισμένο κοντά στη θέση της αρχαίας Τραϊανούπολης, όπου υπάρχει αρχαιολογικός χώρος. Ένας ακόμη, εκείνος του Δορίσκου. Εκεί και οι ιαματικές πηγές της Τραϊανούπολης, με θερμοκρασία 54 βαθμών Κελσίου.

Μάκρη: Παραλιακό χωριό, με γραφικό λιμανάκι και τη «σπηλιά του Κύκλωπα» στον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο. Στα 8 χλμ. θα συναντήσετε και έναν ακόμη σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο, εκείνο της Μεσημβρίας Ζώνης. | Κολύμπι: Στις παραλίες της περιοχής.

Σουφλί: Κωμόπολη με ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία (τα γνωστά «κουκουλόσπιτα») και πλούσια πολιτιστική παράδοση. Εκεί και το Μουσείο Μετάξης, το οποίο παρουσιάζει την ιστορία του μεταξιού. Εξάλλου, Σουφλί και μετάξι είναι συνυφασμένα και σχεδόν συνώνυμα.

Ορεστιάδα: Διοικητικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο του βόρειου Έβρου, με αξιόλογη ρυμοτομία. Την πόλη ίδρυσαν το 1923 πρόσφυγες από την Αδριανούπολη και το Καραγάτς. Εκεί και το μουσείο Λαογραφίας και Ιστορίας με εκθέματα από την καθημερινή ζωή και το «καλό δωμάτιο» (θρακικό παραδοσιακό δωμάτιο).

Φέρες-Δέλτα Έβρου: Κωμόπολη χτισμένη στο δρόμο προς το τελωνείο των Κήπων, κοντά στο δέλτα του Έβρου. Εκεί και το Δέλτα του Έβρου, που οριοθετείται από τη σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολης-Ορμένιου δυτικά, τον ομώνυμο ποταμό ανατολικά, τις Φέρες βόρεια και το Θρακικό πέλαγος νότια. Ο Έβρος από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Βαλκανικής πηγάζει από οροσειρά της Βουλγαρίας και εκβάλλει στο Θρακικό πέλαγος. Στο δέλτα του, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους μεσογειακούς υγροβιότοπους βρίσκουν καταφύγιο εκατοντάδες είδη πουλιών της Ελλάδας.

Δάσος Δαδιάς: Το δάσος της Δαδιάς, αποτελεί τμήμα του οικοσυστήματος που εκτείνεται από τις ανατολικές απολήξεις της Ροδόπης ως το δέλτα του Έβρου. Στον προστατευόμενο βιότοπο φιλοξενούνται πλούσιοι και ποικίλοι πληθυσμοί πουλιών (μεταξύ αυτών, παγκοσμίως απειλούμενα είδη αρπακτικών). Λειτουργεί επίσης και το Οικοτουριστικό Κέντρο Βιοτόπου Δαδιάς, που περιλαμβάνει ξενώνα, κέντρο ενημέρωσης, εκθετήριο πώλησης τοπικών προϊόντων και αναψυκτήριο-εστιατόριο.

Τι να ψωνίσετε: Μεταξωτά υφάσματα Σουφλίου, ασημένια κοσμήματα, γλυκά και ντόπια αλλαντικά. | Τοπικές νοστιμιές: Δοκιμάστε παστουρμά και καβουρμά. Στο Διδυμότειχο, «σορμά». Στη Δαδιά, γαλατόπιτα και τυρόπιτα. | Αν έχετε σκάφος: Θα δέσετε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.