20.7.22

Νομός Λακωνίας: Πλούσια ιστορική κληρονομιά


Η φημισμένη λακωνική γη, τόπος με ξεχωριστή φυσιογνωμία και μακραίωνη ιστορική διαδρομή, απλώνεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου. Τα ορεινά συγκροτήματα του Ταΰγετου, και του Πάρνωνα, η κοιλάδα του Ευρώτα, οι ελαιώνες και οι πορτοκαλεώνες, τα σπήλαια Διρού και Καστανιάς, το Ταίναρο και ο Κάβο-Μαλιάς, οι αμμουδιές της Ελαφονήσου συνθέτουν το σπάνιο φυσικό περιβάλλον του νομού Λακωνίας. Η γνωριμία με τις καστροπολιτείες του Μυστρά και της Μονεμβασιάς, τους πύργους και τα πυργόσπιτα της Μάνης, τους αρχαιολογικούς χώρους της Λακωνίας αποτελεί μια μοναδική εμπειρία.

Σπάρτη: Σύγχρονη πόλη με καλή ρυμοτομία, απλωμένη στην εύφορη κοιλάδα του ποταμού Ευρώτα, στην ίδια θέση όπου βρισκόταν η ξακουστή αρχαία Σπάρτη. Νεοκλασικά κτίρια, πλατείες, πεζόδρομοι και χώροι πρασίνου στολίζουν την πρωτεύουσα του νομού. Την εικόνα της πόλης συμπληρώνουν οι ενδιαφέροντες αρχαιολογικοί χώροι (Μενελάϊον), η αξιόλογη πολιτιστική δραστηριότητα, η μεγάλη τουριστική και εμπορική κίνηση. Εκεί και το άγαλμα του Λεωνίδα στην είσοδο του σταδίου της πόλης, αλλά και το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού. Το Μουσείο διαθέτει πωλητήριο και διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες.

Αρεόπολη: Διοικητικό και εμπορικό κέντρο της Μάνης, απλώνεται κοντά στους πρόποδες του όρους Προφήτη Ηλία. Πλακόστρωτα δρομάκια, παλαιές εκκλησίες, επιβλητικά πυργόσπιτα και πετρόχτιστες κατοικίες, παραδοσιακές ταβέρνες, συνθέτουν την εικόνα της. Τα χωριά και οι οικισμοί του Δήμου Οιτύλου, προσφέρονται για πεζοπορικές διαδρομές όλες τις εποχές του χρόνου. Με αφετηρία την Αρεόπολη μπορείτε να περιηγηθείτε τη βραχώδη χερσόνησο της Μάνης. Εκεί και το Λιμένι, ιστορικό επίνειο της Αρεόπολης, με διάφανα γαλαζοπράσινα νερά.

Γερολιμένας: Γοητευτικός παραθαλάσσιος οικισμός της Δυτικής Μάνης, απλωμένος στο μυχό του ομώνυμου όρμου με τα γαλαζοπράσινα νερά. Το ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον, τα παραδοσιακά εστιατόρια, τα καφέ και τα τουριστικά καταλύματα προσελκύουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών της Μάνης όλες τις εποχές του χρόνου. Εκεί και τα χωριά Άνω και Κάτω Μπουλάριοι, με πύργους και πυργόσπιτα. | Κολύμπι: Στην ακρογιαλιά του οικισμού και στην ακρογιαλιά του Αγίου Νικολάου.

Γύθειο: Όμορφη πολιτεία με νησιώτικο χρώμα, απλώνεται αμφιθεατρικά κατά μήκος της παραλιακής ζώνης με τα μεζεδοπωλεία, τα εστιατόρια, τα καφέ μπαρ και τα ξενοδοχεία. Τα επιβλητικά διώροφα και τριώφορα νεοκλασικά κτίρια, μαρτυρούν την αίγλη του παρελθόντος, τα παραδοσιακά σπίτια, οι γραφικές σκάλες και οι ωραίες εκκλησίες, το λιμάνι με την πολυσύχναστη μαρμάρινη προκυμαία, τα καϊκια και τις ψαρόβαρκες, συνθέτουν ένα ξεχωριστό οικιστικό σύνολο. Το λιμάνι του Γυθείου, όπου συχνά ελλιμενίζονται κρουαζιερόπλοια, συνδέεται με τα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα και τον Κίσσαμο Χανίων. Εκεί και το νησάκι Κρανάη (Μαραθονήσι). | Κολύμπι: Στη Σελινίτσα, τη Γλυφάδα, το Βαλτάκι (Καράβι), το Μαυροβούνι, το Βαθύ, τον Αγερανό και τις Καμάρες.

Ελαφόνησος: Γοητευτικό νησί στο δυτικό τμήμα του όρμου της Νεάπολης, με μαγευτικές αμμουδερές παραλίες, με γαλαζοπράσινα νερά. Πρωτεύουσα της Ελαφονήσου είναι ο ομώνυμος οικισμός, χτισμένος στο βόρειο άκρο του νησιού, με λιγοστά παραδοσιακά σπίτια, σύγχρονες κατοικίες και τουριστικά καταλύματα, καφέ και ψαροταβέρνες. Τα πολυάριθμα γραφικά καϊκια και οι ψαρόβαρκες που δένουν στο λιμάνι εξασφαλίζουν φρέσκο και άφθονο ψάρι στους παραθεριστές. Η Ελαφόνησος ήταν στην αρχαιότητα ενωμένη με την απέναντι πελοποννησιακή ακτή. Πυκνά δρομολόγια φεριμπότ συνδέουν την Ελαφόνησο με την απέναντι λακωνική ακτή (Πούντα Βοιών). Εκδρομικά σκάφη μεταφέρουν την καλοκαιρινή περίοδο τους παραθεριστές σε παραλίες του νησιού. | Κολύμπι: Στις παραλίες Κοντογώνι, Παναγία (Κάτω Νησί), Λεύκη και Σίμο. Στην απέναντι λακωνική ακτή, στην Πούντα. Επίσης, με σκάφος, στα νησάκια Κασέλλα, Γαϊδουρονήσι και Λεπτονήσι, απέναντι από τον οικισμό της Παναγίας (Κάτω Νησί).

Κότρωνας: Παραλιακό χωριό, χτισμένο σε όμορφη τοποθεσία, ο Κότρωνας, έδρα του Δήμου Ανατολικής Μάνης, διατηρεί δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Στο μικρό μόλο του δένουν βάρκες και καϊκια. Πάνω από τον Κότρωνα υψώνεται ο Σαγγιάς, συνέχεια του Ταΰγετου προς το νότο. Από την περιοχή του Κότρωνα ως το ακρωτήρι Ταίναρο, νότιο άκρο της Πελοποννήσου, είναι χτισμένα τα χωριά και οι μικροί οικισμοί της Προσηλιακής Μέσα Μάνης, ξεχωριστά αρχιτεκτονικά σύνολα, με πύργους, πυργόσπιτα και παλαιές εκκλησίες. | Κολύμπι: Στην παραλία του Κότρωνα, στη λουρίδα γης που συνδέει το νησάκι Σκοπά με την ακτή του Κότρωνα και στην Ψιλή Άμμο.

Μονεμβασιά: Η φημισμένη μεσαιωνική καστροπολιτεία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Τα τείχη, οι εκκλησίες, τα πετρόχτιστα σπίτια και αρχοντικά, οι καμάρες, τα καλντερίμια, τα παραδοσιακά καταλύματα, εμπορικά καταστήματα και καφέ-εστιατόρια συνθέτουν ένα μοναδικό οικιστικό σύνολο με ρομαντική ατμόσφαιρα και κοσμοπολίτικο χαρακτήρα. Απέναντι από το βράχο της Μονεμβασιάς βρίσκεται η Γέφυρα (Νέα Μονεμβασιά), σύγχρονο τουριστικό κέντρο, λιμάνι για αλιευτικά και εκδρομικά σκάφη. | Κολύμπι: Στη Γέφυρα (Νέα Μονεμβασιά), στην ακρογιαλιά Πορτέλο (Κάστρο), στο Πορί και στο Καστράκι. Επίσης, στις παραλίες Αμπελάκια, Ξιφιά, Λιβάδια, Χουνάρια, Καστέλλα και Άγιο Φωκά.

Μυστράς: Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της πατρίδας μας, η φημισμένη καστροπολιτεία του Μυστρά είναι χτισμένη σε φυσικά οχυρή θέση, σε ένα πρόβουνο του Ταΰγετου. Εξαίρετα αρχιτεκτονικά μνημεία, ελικοειδή σοκάκια και σπάνιες φυσικές ομορφιές συνθέτουν την εικόνα του. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται ο σύγχρονος οικισμός του Μυστρά, με αξιόλογα στοιχεία παραδοσιακής οικοδομικής τέχνης, τουριστική κίνηση και γραφικές ταβέρνες.

Νεάπολη: Παραλιακή κωμόπολη με ξεχωριστό χρώμα, η Νεάπολη, απλώνεται στο μυχό ανοιχτού όρμου. Πυκνό δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών δίνει τη δυνατότητα γνωριμίας με έναν τόπο ιδιαίτερου κάλλους, πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα, τη χερσόνησο του Μαλέα. Παραδοσιακά χωριά, γραφικές ακρογιαλιές, μοναδικά μνημεία της φύσης (απολιθωμένο φοινικόδασος) και το πασίγνωστο ακρωτήρι του Κάβο-Μαλιά συνθέτουν τη μαγευτική εικόνα της περιοχής. Το λιμάνι της Νεάπολης συνδέεται με τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα. Πυκνά δρομολόγια φεριμπότ συνδέουν την Πούντα Βοιών με τη γειτονική Ελαφόνησο. | Κολύμπι: Στην παραλία της Νεάπολης, στο Παλαιόκαστρο (Αμμίτσα) και στις ακρογιαλιές του φοινικόδασους της Αγίας Μαρίνας. Επίσης, στο Νεραντζιώνα, στο Μάγγανο και στην Πούντα.

Πόρτο Κάγιο: Γραφικός παραλιακός οικισμός, χτισμένος σε κλειστό όρμο, αποτελεί μια από τις πιο γοητευτικές γωνιές της Μάνης. Το ασφαλές φυσικό λιμάνι του, που στην αρχαιότητα ονομαζόταν Ψαμαθούς, υπήρξε ορμητήριο του Λάμπρου Κατσώνη στα τέλη του 18ου αι. Εκεί και το ακρωτήρι Ταίναρ, το νοτιότερο άκρο της Πελοποννήσου. | Κολύμπι: Στο Πόρτο Κάγιο, στον Κάλαμο, στο Μαρμάρι, στο Βαθύ Αυλάκι και στο Κοκκινόγειο.

Σκάλα: Κωμόπολη γεωργικού χαρακτήρα, χτισμένη σε εύφορη πεδινή περιοχή, η πολυσύχναστη Σκάλα, έδρα του ομώνυμου Δήμου, αποτελεί το εμπορικό και οικονομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Φημίζεται για τα εσπεριδοειδή, το εξαιρετικό ελαιόλαδο και τα άφθονα κηπευτικά της. | Κολύμπι: Στις παραλίες Τρίνησα, Λεήμονα και Πούγκα.

Οίτυλο-Νέο Οίτυλο: Όμορφο χωριό της Δυτικής Μάνης, χτισμένο στην κορυφή υψώματος, με υπέροχη θέα στον όρμο του Νέου Οιτύλου. Επίνειο του Οιτύλου είναι το Καραβοστάσι, παραλιακός οικισμός με λιμανάκι για βάρκες και καίκια. Εκδρομικό σκάφος με αφετηρία το Καραβοστάσι δίνει τη δυνατότητα στους παραθεριστές να γνωρίσουν τις επιβλητικές ακτές της Δυτικής Μάνης, από το Οίτυλο ως το ακρωτήρι Ταίναρο. Κατά μήκος της παραλιακής ζώνης της περιοχής απλώνεται το Νέο Οίτυλο, γραφικός παραθεριστικός οικισμός με τουριστικά καταλύματα, ταβέρνες και ρομαντικό ηλιοβασίλεμα. | Κολύμπι: Στην Τσίπα (Νέο Οίτυλο) και στο Καραβοστάσι. Επίσης, στις βραχώδεις ακρογιαλιές κοντά στη Χοτάσια (Καταφύγκι και Αρφίγκια).

Σπάρταθλον: Το σπουδαίο αθλητικό γεγονός «Σπάρταθλον», πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα τέλη Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή δρομέων από όλες τις χώρες του κόσμου. Οι αθλητές ξεκινούν από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης στην Αθήνα και τερματίζουν μπροστά από το άγαλμα του Λεωνίδα στη Σπάρτη. Καλούνται δηλαδή να τρέξουν 246 χιλιόμετρα μέσα σε χρονικό περιθώριο έως 36 ωρών! Το Σπάρταθλο θεωρείται η πιο δύσκολη διαδρομή στον κόσμο γι’ αυτό και οι δρομείς ονομάζονται «Σπαρταθλητές», αφού απαιτείται μεγάλη προσπάθεια και προετοιμασία για να τερματίσουν. Πρόκειται για την αυθεντική διαδρομή που πραγματοποίησε ο Φειδιππίδης μεταφέροντας στη Σπάρτη την έκκληση των Αθηναίων για βοήθεια προ του περσικού κινδύνου (μάχη Μαραθώνα) και την οποία, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ολοκλήρωσε σε λιγότερο από 24 ώρες…

Πύργος Διρού-Σπήλαια Διρού: Μανιάτικο χωριό με αξιόλογη τουριστική κίνηση, ο Πύργος Διρού βρίσκεται κοντά στα ονομαστά σπήλαια της περιοχής. Τα Σπήλαια του Διρού, αποτελούνται από το σπήλαιο Βλαχάδα και Αλεπότρυπα. Στα ευρήματα των σπηλαίων συγκαταλέγονται απολιθωμένα οστά ιπποπόταμου, πάνθηρα, ύαινας, λιονταριού κ.ά. Ξεχωριστή εμπειρία αποτελεί η περιήγηση με βάρκα στα λιμναία τμήματα του σπηλαίου. Στην είσοδο του σπηλαίου της Αλεπότρυπας βρίσκεται το Νεολιθικό Μουσείο Διρού. | Κολύμπι: Στον όρμο Διρού.

Βάθεια: Φημισμένη Μανιάτικη πολιτεία, απλωμένη στην κορυφή ενός υψώματος, αγναντεύει το πέλαγος. Οι πύργοι, τα πυργόσπιτα και τα πλακόστρωτα σοκάκια της συνθέτουν ένα ξεχωριστό δείγμα οχυρού οικισμού.

Ελαιώνες Σακελλαροπούλου: Το καλύτερο ελαιόλαδο στον κόσμο, παράγεται στην Ελλάδα και δη στη Σπάρτη, από τους βιολογικούς Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου. Σύμφωνα με την σχετική βράβευση που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο το 2019, το εν λόγω ελαιόλαδο ψηφίστηκε στην πρώτη θέση παγκοσμίως. Οι Ελαιώνες ωστόσο, έχουν βραβευτεί άλλες 156 φορές με όλα τους τα προϊόντα (ποικιλίες ελαιολάδου, επιτραπέζιες ελιές κ.λπ.).

Τι να ψωνίσετε: Από τη Σπάρτη, λάδι, ελιές, παστό χοιρινό, λουκάνικα, αλλαντικά, τυροκομικά, πορτοκάλια. Από την Αρεόπολη, λάδι, χυλοπίτες, τραχανά, «σύγλινα» Μάνης (λουκάνικα), καπνιστό χοιρινό και τυροκομικά. Από το Γύθειο, μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών προϊόντων (κρασί, ούζο, ξίδι, λάδι, ελιές, μέλι, παστέλι, μαρμελάδες, ζυμαρικά, αρτοσκευάσματα, λούπινα, κάππαρη, αρωματικά φυτά και βότανα). Από τη Μονεμβασιά, γλυκά, αμυγδαλωτά, «σαμουσάδες», «φλογέρες», «ραφιόλια», «μελιτίνια», γλυκά κουταλιού κ.ά. και παραδοσιακά προϊόντα. Από τη Νεάπολη, παραδοσιακά ζυμαρικά. Από τη Σκάλα, εσπεριδοειδή. | Τοπικές νοστιμιές: «Μπαρδουνιώτικο» κοτόπουλο, κολοκυθοκορφάδες, «πιταρούδες» (χορτόπιτα), «λαλάγγια» (τηγανίτες), «τσιγαρολάχανα» (χόρτα βραστά), «σύγλινα» Μάνης (λουκάνικα), καπνιστό χοιρινό, κακαβιά (ψαρόσουπα), ψάρια και θαλασσινά, «μπουκουβάλα» (ψητό ψωμί, βουτηγμένο σε φρέσκο λάδι), «γκόγκιες» (χειροποίητα ζυμαρικά), σπανακοπιτάκια και τυροπιτάκια με χειροποίητο φύλλο, «προπύρα» (χωριάτικο ψωμί τύπου λαγάνας). | Αν έχετε σκάφος: Στο Γύθειο, στη Μονεμβασιά και στη Νεάπολη, σταθμοί ανεφοδιασμού σε καύσιμα. Για ελλιμενισμό, στο Καραβοστάσι Οιτύλου, στο Γερολιμένα, στο Πόρτο Κάγιο, στον Κότρωνα, στην Ελιά, στην Πλύτρα, στην Ελαφόνησο, στο Λιμένα Γέρακα και στο Κυπαρίσσι. | Ορειβατικά καταφύγια: Στον Πάρνωνα, στη θέση «Αρνόμουσγα», σε υψόμετρο 1.420, χωρητικότητας 40 ατόμων. Στον Ταΰγετο, στη θέση «Βαρβάρα-Ντερέκι», σε υψόμετρο 1.550, χωρητικότητας 24 ατόμων. Πληροφορίες: ΕΟΣ Σπάρτης.