Δεν πρόκειται για κλασική μελιτζανοσαλάτα ή ταραμοσαλάτα, αλλά για μια γευστικότατη μίξη τους για ένα δροσερό και πολύ γευστικό ορεκτικό!
για 6 άτομα
1.200 γραμ. μελιτζάνες (φλάσκες)
150 γραμ. ταραμά
1 και ¼ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
χυμό 1 λεμονιού
½ κουτ. σούπας ξίδι
πιπέρι
Ζεσταίνετε το φούρνο της κουζίνας σας. Πλένετε τις μελιτζάνες, τις σκουπίζετε και τις τρυπάτε σε διάφορα σημεία με πιρούνι. Τις βάζετε στη σχάρα του φούρνου σας και τις ψήνετε για 45 λεπτά περίπου.
Μόλις μαλακώσουν, τις βγάζετε, τις ξεφλουδίζετε, τις κόβετε στη μέση και τις αφήνετε για 1-1 ½ ώρα μέσα σε σουρωτήρι. Μόλις στραγγίξουν καλά τα υγρά τους, τις τεμαχίζετε σε μικρά κομμάτια.
Ψιλοκόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια (μόνο το άσπρο μέρος τους) και τα βάζετε στο μπλέντερ μαζί με τον ταραμά, τη μισή ποσότητα του ελαιόλαδου, το χυμό του λεμονιού, το ξίδι και το πιπέρι.
Μόλις πολτοποιηθούν και αποκτήσουν μορφή αλοιφής, προσθέτετε στο μπλέντερ τα κομμάτια της μελιτζάνας μαζί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συνεχίζετε για λίγο το χτύπημα, ώσπου να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Βάζετε τη μελιτζανοταραμοσαλάτα σε μπολ σερβιρίσματος, προσθέτετε το ψιλοκομμένο πράσινο μέρος των φρέσκων κρεμμυδιών και ανακατεύετε απαλά με κουτάλι.
Χρόνος αναμονής: 1-1 ½ ώρα
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
Αν επιλέξετε λευκό ταραμά, (αντί για τον κλασικό ροζ θα πρέπει να μειώσετε αρκετά την ποσότητά του, επειδή είναι πολύ πιο αλμυρός και δυνατός σε γεύση.
1.200 γραμ. μελιτζάνες (φλάσκες)
150 γραμ. ταραμά
1 και ¼ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
χυμό 1 λεμονιού
½ κουτ. σούπας ξίδι
πιπέρι
Ζεσταίνετε το φούρνο της κουζίνας σας. Πλένετε τις μελιτζάνες, τις σκουπίζετε και τις τρυπάτε σε διάφορα σημεία με πιρούνι. Τις βάζετε στη σχάρα του φούρνου σας και τις ψήνετε για 45 λεπτά περίπου.
Μόλις μαλακώσουν, τις βγάζετε, τις ξεφλουδίζετε, τις κόβετε στη μέση και τις αφήνετε για 1-1 ½ ώρα μέσα σε σουρωτήρι. Μόλις στραγγίξουν καλά τα υγρά τους, τις τεμαχίζετε σε μικρά κομμάτια.
Ψιλοκόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια (μόνο το άσπρο μέρος τους) και τα βάζετε στο μπλέντερ μαζί με τον ταραμά, τη μισή ποσότητα του ελαιόλαδου, το χυμό του λεμονιού, το ξίδι και το πιπέρι.
Μόλις πολτοποιηθούν και αποκτήσουν μορφή αλοιφής, προσθέτετε στο μπλέντερ τα κομμάτια της μελιτζάνας μαζί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συνεχίζετε για λίγο το χτύπημα, ώσπου να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Βάζετε τη μελιτζανοταραμοσαλάτα σε μπολ σερβιρίσματος, προσθέτετε το ψιλοκομμένο πράσινο μέρος των φρέσκων κρεμμυδιών και ανακατεύετε απαλά με κουτάλι.
Χρόνος αναμονής: 1-1 ½ ώρα
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
Αν επιλέξετε λευκό ταραμά, (αντί για τον κλασικό ροζ θα πρέπει να μειώσετε αρκετά την ποσότητά του, επειδή είναι πολύ πιο αλμυρός και δυνατός σε γεύση.